Na hun optredens als huisband van De Wereld Draait Door – waarin de band maandelijks bekende hits hertaalde als reactie op de gesprekken aan tafel – kwam van vele kanten de vraag om liedjes van een nieuwe, Nederlandse tekst te voorzien. Zo ontstonden de afgelopen jaren meer dan veertig nieuwe liedteksten die veelal slechts eenmalig werden uitgevoerd bij onder ander Giel Beelen (‘Schuilen Bij Jou’, origineel: ‘In Your Arms’ van Chef’ Special), De Beste Zangers Van Nederland (‘Wat Je Achterliet’, origineel: ‘Rolling In The Deep’ van Adèle), Radio 1 (‘Bankje In De Zon’, origineel: ‘Sunny Afternoon’ van The Kinks) en De Zomer Voorbij (‘Het Wordt Weer Zomer’, Massachusetts van The Bee Gees).

Dave von Raven: “Het bleek voor ons dé manier om ons muzikaal en op het gebied van het schrijven van teksten door te ontwikkelen; zo stonden we bijvoorbeeld opeens ‘Dreadlock Holiday’ van 10CC te spelen. Iets wat een jaar eerder nooit in onze hoofden zou zijn opgekomen. Muzikaal gezien vonden we uit dat we meer soorten muziek konden maken dan alleen ‘beat’ en op tekstueel vlak kwam ik erachter dat een liedje niet per definitie over een gebroken hart of ‘Simone’ hoefde te gaan. Voor ons nieuwe album en theaterprogramma maakten we een selectie van deze liedjes. Stuk-voor-stuk wereldhits die je dagelijks om je heen hoort, maar dan vrij vertaald, hertaald, in je moerstaal.” Het ‘Hertaalt!’ album komt uit via Excelsior Recordings in samenwerking met Dapper.

THEATERTOUR

JANUARI 2018
ZA 27 Schiedam, Wennekerpand (try-out)

FEBRUARI 2018
DO 01 Capelle a/d IJssel, Isala Theater
VR 02 Vught, Theater de Speeldoos
ZA 03 Barneveld, Schaffelaartheater
DO 08 Nieuwegein, De Kom
VR 09 Veenendaal, Theater de Lampegiet
ZA 17 Haasdrecht Cultureel Centrum Concordia

MAART 2018
DO 01 Hendrik Ido Ambacht, Cultureel Centrum Cascade
VR 09 Deventer, Deventer Schouwburg
VR 16 Sneek, Theater Sneek
ZA 17 De Meern, Podium Hoge Woerd, Leidsche Rijn
VR 23 Roosendaal, Schouwburg De Kring
ZA 24 Naaldwijk, Westlandtheater De Naald
ZA 31 Zoetermeer, Stadstheater

APRIL 2018
VR 06 Etten-Leur, Nieuwe Nobelaer
ZA 07 Goes, Theater de Mythe
VR 13 Leiden, Stadsgehoorzaal
ZA 14 Nijverdal, ZINiN Theater
MA 16 Amsterdam, De Kleine Komedie
DO 19 Groningen, De Oosterpoort
VR 20 Den Haag, Diligentia
ZA 21 Ede, Theater Cultura
DI 24 Rotterdam, Oude Luxor Theater

Deel: