Zijn moeder legde van 1976 tot 1983 de belevenissen van het gezin vast op 8mm-film. De doos met twintig filmspoelen (“leuk voor later!”) stond jaren opgeborgen op de zolder van zijn ouderlijk huis. Tot de in Amsterdam wonende singer-songwriter Marinus de Goederen, bekend als a balladeer, deze schat aan beelden ontdekte. Hij besloot een deel van het materiaal te gebruiken voor de video bij zijn nieuwe single: ‘Let It Snow’. Daarin neemt De Goederen de kijker mee naar de winter van 40 jaar geleden.

Een strenge winter is tegenwoordig een uitzondering. Dat was vroeger wel anders. Marinus de Goederen denkt met enige heimwee terug aan de winters uit zijn jeugd: “Onder een dik pak sneeuw ziet de wereld er mooier uit. Alles klinkt zachter. Dat staat voor mij ook voor onschuld, voor een tijd waarin het leven minder gejaagd was.”

Dagelijks leven in beeld
Vanuit dat gevoel schreef hij ‘Let It Snow’. De beelden die zijn moeder met haar 8mm-camera maakte tijdens de koude winter van 1977 sloten daar naadloos bij aan. “Mijn moeder was wat je nu een vlogger zou noemen”, zegt De Goederen, “ze legde veel van ons dagelijks leven vast”. Schaatsen, sleeën, een sneeuwpop maken en eenmaal weer binnen met z’n allen fonduen: zo zag een doodgewone winter eind jaren zeventig eruit. “Het was precies de sfeer die ik zocht. Ik denk dat het bij veel mensen herkenning oproept.”

Met a balladeer won De Goederen in 2003 de Publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en in 2007 een Zilveren Harp. Het jaar daarop volgde een nominatie voor een Edison. Het nummer ‘Swim With Sam’ staat elk jaar in de Top 2000. De laatste single van a balladeer was het duet ‘Mob Wife’ met Sarah Bettens van K’s Choice en verscheen begin dit jaar.

Succesvolle crowdfunding: nieuw album
‘Let It Snow’ is het eerste nummer van het kerstalbum ‘December, dat op 24 november verschijnt. De Goederen maakte gebruik van crowdfunding om het album te realiseren. Een gemiddelde crowdfundactie loopt vijf weken maar De Goederen had op de derde dag al het gewenste bedrag bijeen. ‘December’ is een album voor de liefhebbers én de haters van de feestdagen.

Foto’s (c) Sander Rijken, archief Maxazine.nl

Deel: