Van Peter Hook mag zeker gezegd worden dat hij een begrip is in de muziekwereld. Peter was de bassist/mede-oprichter van de legendarische post-punk band de Joy Division – met als grootste hit ‘Love Will Tear Us Apart’ – en als frontman van New Order (Blue Monday). Afgelopen woensdag stond hij met zijn band The Light in de Maassilo te Rotterdam. Het concert stond in het teken van het album ‘Substance’, de verzamelalbums van Joy Division en New Order die respectievelijk in 1987 en 1988 zijn uitgebracht. Het Joy Division album bestaat uit een verzameling van singles, New Order’s ‘Substance’ betreft een collectie van 12-inch remixes.

Het concert werd geopend met ‘In A Lonely Place’. Een goede start voor naar wat bleek een lange avond te worden, de vorige concerten die Peter gaf in Nederland telden maar liefst ruim 30 tracks. ‘In A Lonely Place’ werd gevolgd door onder andere ‘Procession’ en ‘Ceremony, na ‘Temptation’ ging de Maassilo los met de uit 1983 daterende New Order hit ‘Blue Monday’. Het eerste deel van het concert bevatte het volledige New Order album, dus na de pauze komen ongetwijfeld de Joy Division hits aan bod.

En dat was ook zo. Hooky knalde er met zijn herkenbare en dominante speelstijl lustig op los. Joy Division knallers als ‘Disorder’, ‘Twenty Four Hours’, ‘Transmission’ en ‘Dead Souls’ zorgden ervoor dat ook de Joy Division fans volledig uit hun dak gingen. Het voorlaatste nummer ‘Atmosphere’ werd opgedragen aan de helaas veel te vroeg overleden Ian Curtis. Het concert werd afgesloten met – hoe kan het ook anders – ‘Love Will Tear Us Apart’, voor sommige niet het beste Joy Division nummer maar wel hun grootste hit.

Dit marathonconcert van Peter Hook & The Light was volledig uitverkocht, zeer terecht. Peter en zijn band brachten 31 tracks met volle overgave, kortom een magisch optreden.

Foto’s (c) Irene Witpaard / Maxazine

Deel: