Voormalig Rolling Stones bassist Bill Wyman brengt eind juni zijn eerste solo album sinds 33 jaar uit, getiteld ‘Back to Basics’. Zijn laatste solo album dateert uit 1982 en is zijn 4e solo album in totaal. Wyman dacht dat hij te oude was voor nieuw werk maar zoals hij verklaarde: “Alle oude bluesmuzikanten gaan door tot ze er bij neer vallen, dus waarom zou ik het niet weer eens proberen”.

Back-to-Basics (1)Voor ‘Back to Basics’ liet Wyman zich beïnvloeden door onder anderen JJ Cale, Tom Waits en Leonard Cohen. Vorig jaar was Wyman bezig om oude demo’s te archiveren toen hij op zo’n 60 nog niet uitgebrachte songs stuitte. Vijf van deze tracks heeft hij geremasterd, tesamen met acht nieuwe tracks is ‘Back to Basics’ een feit. Voor het album kreeg Wyman de hulp van Terry Taylor, Guy Fletcher, Graham Broad en Robbie McIntosh. ‘Back to Basics’ is mede geproduceerd door Andy Wright (Jeff Beck, Eurythmics).

Ondanks het gat van 33 jaar heeft Wyman niet stilgezeten. Zo ging hij regelmatig op tournee met zijn band, the Rhythm Kings. Ook componeerde hij muziek voor TV en film, schreef hij diverse boeken, hield hij foto-tentoonstellingen, kreeg hij een patent op zijn eigen metaaldetector en bracht hij in 2013 Bill Wyman’s Scrapbook uit. Bill Wyman’s Scrapbook is een “limited edition coffee-table book” vol met foto’s van zijn jeugd in Londen tot zijn laatste volledige concert met de Stones in 1990.

‘Back to Basics’ is vanaf 22 juni verkrijgbaar.

Deel: