Velvet undergroundIn 2002 kocht een handelaar op een New Yorkse straat een album voor 75 cent. Het bleek een zeer zeldzaam album te zijn van de Velvet Underground uit 1966 met vroege opnames die later zouden verschijnen op het legendarische album ‘The Velvet Underground & Nico’. Van dit zeer zeldzame album bestaan er maar twee. In 2006 verkocht de handelaar het album op eBay voor $155,401. De koper bleek een bedrieger te zijn, het album ging weer in de verkoop en leverde $25,200 op.

Nu blijkt dat het zeer zeldzame album wederom ter veiling wordt aangeboden. De verkoper is een man uit New York die anoniem wenst te blijven. Hij krijgt hulp van de in Chicago gelegen winkel Shuga Records, het album zal via hun eBay winkel aangeboden worden. 10% van de opbrengst zal gaan naar een liefdadigheidsinstelling voor de dierenrechten. Op de website van Shuga Records is te lezen dat de opnames zijn gemaakt door Norman Dolph. Andy Warhol, de toenmalige manager van de band, betaalde Dolph met een origineel schilderij.

Het album werd door Warhol aangeboden bij Columbia Records, zij wezen het af. De muziek is recentelijk uitgebracht op het uit 2012 daterende album 45th anniversary Velvet Underground & Nico. Ook werden de opnames in een oplage van 5000 stuks op vinyl geperst voor Record Store Day Black Friday datzelfde jaar. De enige andere kopie van het zeldzame album is in het bezit van de band’s drummer, Moe Tucker.

Deel: