Sylvium is in het jaar 2000 gestart toen Ben van Gastel de basis voor een EP schreef (Teardrop for a leaf…). Het uitgangspunt was toen instrumentale muziek, waar verschillende invloeden in hoorbaar zouden zijn. Rock,Jazz en Ambient passages…maar Ben had nog wel het gevoel dat op muzikaal gebied nog heel wat bij te leren en ontdekken was, om zo deze stijlen tot een goed geheel in elkaar over te kunnen brengen. Tien jaar later (2010) liep hij Fred Boks tegen het lijf, die duidelijk op dezelfde muzikale lijn zat. Ben werkte zijn ideeën van weleer verder uit en in samenwerking met Fred is dit mini-album getiteld 'Purified' tot stand gekomen.

Sylvium heeft als bezetting op dit moment Ben van Gastel (zanger/tekstschrijver en gitaar) en Fred Boks (bas, keyboards en drums). Samen namen ze alle instrumenten onder hun hoede en Ben schreef alle muziek. Het opnemen, uitbrengen en alles wat erbij komt kijken, doen en deden de beide heren in eigen beheer! De muziek van Sylvium ligt een beetje in de Progressieve metalsfeer, al haal je er duidelijk andere invloeden uit. De heren schuwen zeker niet om er wat rock, metal, beetje klassiek en zelfs jazz erin te vermengen, wat deze band een geheel eigen geluid geeft. Ik was duidelijk verrast met wat er uit mijn speakers kwam! Met deze mengeling komt er weer een ander (nieuw) geluid in de Progmetalscene, waarmee de echte fans blij mee zullen zijn.

Purified is een instrumentaal album, waarvoor bewust gekozen is. Er staan drie tracks op (Crash, Media en Solution). Sylvium verteld met hun muziek het verhaal, waar geen zang bij nodig is. Je voelt de inzet van deze pure muzikanten. Je voelt de emoties waar deze tracks mee geschreven en gespeeld zijn. Sylvium is hard bezig om nieuw materiaal te schrijven voor een compleet album. Mijns inziens zitten ze op de goede weg om heel snel de Progwereld te veroveren. Ik ben dan ook benieuwd of ze een band om zich heen gaan zoeken, om daarmee te gaan touren. Op schijf zijn ze goed, maar ik wil ze zeker op een podium tegen gaan komen! De plannen zijn in de maak, dat heb ik van Ben zelf zwart op wit. Ik kijk er naar uit in ieder geval!

En dan nu mijn oordeel over Sylvium's minialbum… Purified is in mijn ogen een hele strakke schijf die zeer de moeite waard is. Ook als je geen progfan bent, kun je genieten van de kunsten van deze twee heren. Ik ben er zeker blij mij dat Purified bij mij op de deurmat viel… Mijn oordeel is dan ook gewoon top! (9/10)(Eigen beheer).

Deel: