altApocalyptica is een metalband uit Finland. Het bijzondere aan deze band is dat hij bestaat uit drie cellisten en een drummer en dat dezen voornamelijk instrumentale nummers spelen. Deze band is in 1996 begonnen met het spelen van covers van Metallica. Op latere albums kwam echter ook steeds meer eigen werk.

In 2010 bracht Apocalyptica zijn zevende album uit, 7th Symphony. Op dit album is inmiddels alleen maar eigen werk te horen. Tevens heeft de band, zoals ook de gewoonte was op enkele van de vorige albums, een groot aantal gastmuzikanten uitgenodigd voor de opnames, zoals bijvoorbeeld Brent Smith, de zanger van Shinedown, of Lacey van Flyleaf. Ook is op dit album een nummer te horen met Dave Lombardo, de drummer van Slayer. Deze laatstgenoemde heeft ook de drumpartij gedaan op het vierde album van Apocalyptica, “Reflections”.

Ik was al bekend met Apocalyptica, maar het verbaast me nog steeds hoeveel deze band weet te bereiken met alleen cello’s en drums. Het lijkt echt steeds weer alsof er een complete band zit, inclusief bas- en elektrische gitaar. Dit komt deels ook omdat de cellisten van Apocalyptica door het gebruik van distortion hun instrumenten bijna hetzelfde kunnen laten klinken als een gitaar.

De nummers op 7th Symphony zijn erg goed. De instrumentale nummers zijn beter dan die van de meeste andere instrumentale bands, en de nummers met de gastzangers zijn echt fantastisch. Dit komt vooral omdat Apocalyptica erg goed luistert naar de muziek die de gastmuzikant zelf maakt: Het nummer met Brent Smith zou zó op een album van Shinedown kunnen staan, en het nummer met Lacey zou absoluut niet misstaan op een album van Flyleaf. Het enige verschil is dat de muziek hier gespeeld wordt door cello’s, iets wat het geheel nog mooier maakt. Let vooral ook op de fantastische cellosolo’s op dit album.

Ook iets waar Apocalyptica pluspunten voor verdient, is het feit dat deze musici ook nummers maken die je zó ‘klassieke muziek’ zou kunnen noemen. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer Beautiful, het vijfde nummer van deze cd; en ook Sacra is voor het grootste deel rustig en acoustisch, met kleine stukjes distortion. Ik vind dit een erg gewaagde actie voor een metalband, maar de meeste fans hebben hier totaal geen problemen mee – ik ook niet! – , en voor sommige mensen opent het hele nieuwe werelden.

Dit is echt een geweldige cd. Het enige minpunt aan deze cd is dat hij met een duur van 47 minuten erg kort is. Voor de rest is het gewoon een fantastisch album. Ik citeer hier een van de hoogst gewaardeerde comments op youtube van het nummer Not Strong Enough (het derde nummer van deze cd): “This song makes me want to smack my shitty guitar on the ground and pick up a cello.” En dit is precies waarom Apocalyptica zo goed is: ze laten zien dat er nog andere mogelijkheden zijn om metal te maken dan met een standaard band. (9/10) (Sony)

Deel: