Het 35e [North Sea Jazz festival]] is weer begonnen. In een bloedheet Ahoy stonden op dag 1 verschillende grote namen op de verschillende podia. De [[Pat Matheny Group]], [[Marcus Miller]], [[Earth, Wind & Fire]] en de [[Tower of Power]] trokken zoals verwacht wederom volle zalen, maar ook nieuwelingen als [[Typhoon & New Cool Collective]], [[Ryan Shaw]] en [[Caro Emerald]] stonden volop in de belangstelling. Voor het eerst programmeerde het grootste jazzfestival van Nederland ook experimentele jazz-crossover. In de Yukon-zaal stonden DJ’s, als [[Dorian Consept]], [[Dimlite]] en [[Hudson Mohawke]] hun kunstje te doen voor hooguit een kwart gevulde zaal, en het zal een vraagteken zijn of de organisatie ook volgend jaar een zaal wijdt aan deze stijl.

Veel Nederlandse Jazz-artiesten betraden de podia van het North Sea Jazz festival, en [[Wende]], [[Marike van Dijk]], [[Ad Colen]], [[Eric Vloeimans]] en het [[Joris Posthuma]] Quartet lieten overduidelijk blijken dat echte jazz nog steeds leeft in ons land. Hoogtepunt op de eerste dag was [[Earth, Wind & Fire]] in de Nile-zaal, met grote hits als ‘September’ en ‘Fantasy’, en het gelikte showelement met de synchroon lopende danspasjes gaf de Amerikaanse band een optreden om van te smullen.

De laatste dag van het festival zal enigszins worden aangepast vanwege de finale van het WK voetbal. In zaal Nile zal het concert van [[Stevie Wonder]] worden opgeschoven ten behoeve van een groot scherm met het voetbal, zodat niemand de finale zal hoeven missen. Andere concerten in de Nile zaal worden met een half uur vervroegd, en het concert van [[Cuby & The Blizzards]] begint pas na de finale.


Foto’s archief Maxazine; (c) 2009/2010 Stephen Hotsma

Deel: