Onder andere feministisch popicoon Peaches, Alex Cameron, Snapped Ankles, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul komen naar de jubileumeditie van het Friese festival. Welcome to The Village vindt plaats van 15 t/m 17 juli op en rond het Mata Hariplein in Leeuwarden.

‘Eigenlijk is Peaches de perfecte belichaming van Welcome to The Village, ze is activistisch, kleurrijk, schopt tegen heilige huisjes en past niet in een hokje. En daaromheen hangt ook nog eens een fantastische show.’ Artistiek leider Eva van Netten is blij en trots dat feministisch popicoon Peaches deze zomer op Welcome to The Village staat: ‘We hebben een persoonlijke brief naar haar management gestuurd om te vragen of er uberhaupt een mogelijkheid was dat Peaches naar Leeuwarden wilde komen, en daarop werd heel positief gereageerd. Het is echt een droomboeking, het is haar enige festivalshow in Nederland, en net als wij viert zij ook een jubileum. Haar legendarische album ‘The Teaches of Peaches’ wordt dit jaar twintig. Mooi om samen onze jubilea te vieren dus!’

Naast Peaches komt ook de ongrijpbare Australische cultheld Alex Cameron naar WTTV. Met zijn donkere stem, onnavolgbare podiumpresentatie, jaren ‘80 synthesizerhits en manager/saxofonist Roy Molloy eeuwig aan zijn zijde is AC de belichaming van alles wat fout, maar o zo lekker is.

Onverwachte afslagen
Uit London komt Snapped Ankles, een experimentele postpunkband die graag improviseert met post techno, noise en drone. Onverwacht en opzwepend, net als dance-dreamteam Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Afgelopen maart kwam hun langverwachte debuutplaat uit op het label van Soulwax en nu de clubs weer open zijn is het tijd voor de zegetocht langs de dansvloeren. Dus laat je meevoeren op de dreunende beats, en laat je verrassen door onverwachte afslagen – Adigéry & Pupul houden namelijk niet van dat wat té herkenbaar klinkt! Eurosonic/Noorderslag sensatie ‘21 sensatie Faux Real omarmt het experiment – zonder enige bevestigde show of ook maar een single uitgebracht stapten ze op het vliegtuig voor een Amerikaanse tour. Dertig shows later was de naam van de Franse Arndt-broers gevestigd: Faux Real combineert glamrock met R&B, postpunk met humor en poëzie met ballet – of iets wat daar op moet lijken. Een vernieuwende kijk op popmuziek is het zeker!

Tegenhanger van kleurrijke acts als Peaches en Faux Real zijn de Amerikaanse shoegazers van Nothing. Oprichter Domenic Palermo omarmt de donkere kant, en bracht in 2011 niet geheel ontoevallig Nothing’s eerste plaat uit na een zware periode in zijn leven. De glimlach vindt je weinig terug, maar met vier fantastische platen op zak kan Nothing worden gerekend tot een van de grootste namen in hun genre. Een van de meest beloftevolle Vlaamse acts van het moment is Kids with Buns. In 2020 schopten ze het met hun androgyne stemgeluid, dragende gitaren en melancholische indiepop tot de halve finale van Humo’s Rockrally, Vlaanderens belangrijkste muziekprijs. Ze bestonden toen nog geen jaar!

Van Argentinie naar de Kaukasus
Van een stuk verder weg komt Sara Hebe, een Argentijnse superster die cumbia mixt met punk waarover ze haar maatschappijkritische teksten rapt. De boeking van Sara Hebe is een eerste samenwerking met Malavida Music, een Berlijns kantoor dat erop gebrand is meer queer-artiesten een podium te bieden. In 2020 zou Bulat Khalilov, oprichter en initiatiefnemer van Ored Recordings een aantal van zijn artiesten presenteren op Welcome to The Village. Met een draagbare recorder trekt hij de bergen van de Kaukasus door om door middel van field recordings de cultuur en tradities van volkeren als Circassiërs, Abchazen en Pontische Grieken vast te leggen. Een van de acts die hij opnam komt komende zomer naar Leeuwarden, Jrpjej brengt een nieuwe kijk op traditionele Circassische muziek en gebruikt daarbij enkel akoestische instrumenten als de shichepshin, apapshin, percussie en accordeon. Zij nemen verhalenverteller Zaur Nagoy mee en samen delen zij hun tradities en cultuur.

Alle 27 nieuwe namen voor Welcome to The Village 2022:

Peaches, Alex Cameron, Snapped Ankles, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Faux Real, Nothing, Penelope Isles, Wu-Lu, Sarah Klang, Kids with Buns, Sara Hebe, deathcrash, Crows, Tramhaus, Deep Tan, Jrpjej, Electric Jalaba, Grove, Doodswens, Beatfoot, Avalanche Kaito, Future Husband, Vulva, Schau Schau, Roufaida, Poodle en Immen.

Al eerder werden onder andere De Staat, Meau, Crack Cloud, Alice Phoebe Lou, PVA en Stikstof aangekondigd voor het festival. Begin mei volgt een volgende aankondiging.

Deel: