Op vrijdag 18 oktober gaven de Afro-Cuban All Stars een optreden in de Limburgzaal van het Parkstad Theater te Heerlen. Het is alweer 21 jaar geleden dat ze hun eerste album uitbrachten, hiermee werd gelijk een band van wereldfaam geboren, namelijk de Buena Vista Social Club. Het was niet de eerste keer dat Juan de Marcos González met zijn ensemble een optreden gaf in Nederland, op alle grote muziekpodia in ons land was er al van de Cubaanse muziek te genieten.

12 man sterk was de band naar Heerlen gekomen, normaliter bestaat de Afro-Cuban All Stars uit 22 muzikanten maar het is financieel niet te doen om met zo’n grote groep mensen op tournee te gaan. Natuurlijk is de line-up de afgelopen jaren flink gewijzigd, de blazerssectie bestaat uit drie muzikanten, daarnaast zang, piano, bas, percussie en saxofoon. De dochters van Juan de Marcos zitten ook in de band, allebei uitmuntend goede muzikanten. De oudste, Gliceria González, is van origine eigenlijk dirigent maar in de Afro-Cuban All Stars bespeelt ze meerdere instrumenten zoals keyboard en piano. De andere dochter, Laura Lydia González, bespeelt saxofoon en basklarinet.

Ze openden met ‘Concerto Baroko’, de toon was gezet. Heerlijke Cubaanse ritme galmde in de zaal, je merkte dat ze de spanning gingen opvoeren. Daarna volgden al snel de nummers ‘Barbaridad’ en ‘Ella y Yo’. De Cubaanse muziektrein ging nu op volle vaart vooruit, het publiek kon niet meer stil blijven staan. Je merkte heel goed hoe Juan De Marcos González van zijn gezin houdt, dat vertelde hij meerdere malen. Zijn vrouw is alles voor hem, dat zag je aan alles. Hoe mooi is het om een dansje te doen met je vrouw tijdens de show.

Juan bedankte het publiek door de zaal in te gaan en mensen een hand te geven, iets wat de gasten natuurlijk geweldig vonden. Deze band heeft met zijn muziek Cuba op de muzikale kaart gezet. Het publiek heeft genoten van een heerlijk Cubaans feestje, alle 500 bezoekers waren tevreden en gingen met een goed gevoel huiswaarts.

Foto’s (c) Patrick Strouken / Maxazine

Deel: