De legendarische The Jesus and Mary Chain keert na twee jaar terug naar Nederland. De Schotse band rond de broers William en Jim Reid komt naar Amsterdam voor een eenmalige show in de Melkweg. Dit concert staat in het teken van hun 2e album Darklands uit 1987. Vrijdag 11 oktober om 11:00 uur start de verkoop. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Melkweg.

The Jesus and Mary Chain geldt als één van de invloedrijkste gitaarbands van de afgelopen 35 jaar. In 1985 debuteerden ze met het baanbrekende ‘Psychocandy’ en meteen al behoorden ze tot één van de meest gerespecteerde, maar ook rumoerigste groepen van hun tijd.

Hoewel ‘Psychocandy’ algemeen wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal, is vooral het intense en donker romantische ‘Darklands’ dat velen in hun hart hebben gesloten. Deze plaat laat niet alleen het groeiende vertrouwen en de volwassenheid van de band op dat moment en hun vurige verlangen naar autonomie horen, maar ze braken ook met de groep en het geluid zoals die toen waren.

Drums werden namelijk vervangen door een drummachine en de typerende ‘huilende’ feedback werd geïntroduceerd. Bovendien speelden William en Jim nu alle instrumenten zelf in. Dit is waarom ‘Darklands’ wordt gezien als ’t eigenlijke vertrekpunt van het zeven albums tellende oeuvre van het duo.

‘Darklands’ bevat pareltjes als ‘April Skies’ dat uiteindelijk uit zou groeien tot hun grootste hit, ‘On The Wall’ dat één van de eerste composities van de broers Reid is en ‘Nine Million Rainy Days’, een obsessief liefdesliedje met een muzikale verwijzing naar ‘Sympathy For The Devil’ van The Rolling Stones.

Maar ‘Darklands’ is ook een creatieve statement in het licht van de toenmalige druk vanuit de muziekindustrie en diens verwachtingen. The Jesus and Mary Chain was de Reid’s en de Reid’s alleen. Een verzegelde en intens geconcentreerde eenheid. Geen gemakkelijke, maar wel eentje die ruimschoots de moeite waard zou blijken.

The Jesus and Mary – 29 maart 2020 – Melkweg, Amsterdam.

Deel: