Toen William Corgan vorig jaar aankondigde om The Smashing Pumpkins in de originele line-up te willen her formeren (Je mag geen ‘Billy’ meer zeggen, want hij wil tegenwoordig aangesproken worden met zijn volledige naam William.) werd er door de fans van het eerste uur wisselend gereageerd. De ene groep was razend enthousiast en het andere deel moest het nog maar bezien. Al jaren spraken de bandleden onderling niet meer met elkaar. Velen namen openlijk afstand van hun tijd bij The Smashing Pumpkins en gaven aan dat een echte reünie eens en voor altijd uitgesloten zou zijn.

Maar blijkbaar hebben in elk geval 2 van de 3 originele bandleden goede gesprekken met elkaar gehad en stemden in met elk geval 1 tour en 1 album. Deze tour en album, beiden getiteld ‘Shiny And Oh So Bright’ (De volledige albumtitel is ‘Shiny And Oh So Bright Vol.1 – lp: No Past. No Future. No Sun.’) zal als 10de studio album van The Smashing Pumpkins via Napalm Records door het leven gaan. Tegelijkertijd met de release van het album zal de track ‘Silvery Sometimes (Ghosts) ‘als tweede single worden uitgebracht.

Het album is opgenomen met William Corgan (Zang/ Gitaar) James Iha (Gitaar) En Jimmy Chamberlin (Drums) Als extra toevoeging op gitaar is Jeff Schroeder aangetrokken voor zowel het album als de liveoptredens. Als voorproefje op het album verscheen afgelopen juni ‘Solara’ op single. De allereerste single release in 18 jaar met de originele line – up. En ondanks alle reacties van voor – en tegenstanders kon de single rekenen op een uitstekende response. Voor de productie van ‘Shiny And Oh So Bright Vol.1’ werd de wereldberoemde producer Rick Rubin aangetrokken.

Op ‘Shiny And Oh So Bright Vol.1’ hoort de fan wat deze allemaal gemist heeft de afgelopen 18 jaar. Zeer zeker wat de gitaarpartijen betreft. Interessantst aan dit album is dat de band een afwisselende mengelmoes heeft gemaakt van teruggrijpen naar de roots, voortgaan op de releases na ‘Machina’ (Allerlaatste release met de originele line – up.), en durven experimenteren met nieuwe instrumenten en zang. Opener ‘Knights of Malta’ heeft een soul-achtige vibe met violen en vrouwelijke vocalen als tweede stem, terwijl ‘Silvery Sometimes (Ghosts) je mee terugneemt naar het jaar 1995 met de release van ‘1979’, een van de bands succesvolste singles. En ‘Travels’ duidelijk veel weg heeft van de sound op latere albums als ‘Teargarden By Kaleidoscope Vol.1 & 2’ en ‘Oceana’.

Ook de stevigste tracks op het album ‘Solara’, ‘Marchin’ On’ en ‘Seek And You Shall Destroy’ klinken lekker stevig door het uitstekende gitaarspel van James Iha die nog altijd de grens opzoekt tussen Alternative, Punk, en Classic Metal met daaronder de stevig opvoerende drums van Jimmy Chamberlin. Deze combinatie klinkt anno 2018 nog steeds verfrissend, spannend en vernieuwend. En met de rustigere tracks ‘Alienation’, en ‘With Sympathy’ heeft de band weer die dromerige sound teruggebracht zoals zij dat deden op de multi – seller classics ‘Mellon Collie And The Infinite Sadness’ en ‘Adore’.

Met ‘Shiny And Oh So Bright Vol.1’ heeft de band een zeer geslaagde comeback afgeleverd. Fans die een beetje waren afgehaakt vanaf ‘Zeitgeist’ gaat de band zeer zeker weer voor hun terugwinnen. Dit album doet The Smashing Pumpkins zowel terugkijken als vooruitblikken en dat hebben ze in een zeer aangename mix van verschillende tracks gedaan. Helemaal zoals het vroeger was zal het natuurlijk nooit worden, maar hopelijk lukt het de band wel om een tijdje nog zo door te gaan in de originele formatie. (80/10) (Napalm Records)

Deel: