Vrijwel alle grote dancefestivals in Nederland zijn binnenkort in handen van de beursgenoteerde Amerikaanse mediagigant SFX Entertainment. Critici vrezen voor duurdere tickets, meer eenvormigheid en ontslagen bij opgekochte bedrijven. SFX kocht vorig jaar vanuit de VS voor 120 miljoen euro drie grote Nederlandse danceorganisaties, waaronder het Amsterdamse ID&T dat bekend is van feesten zoals Sensation en Mysteryland.

De Amerikaanse organisator heeft nu zijn oog laten vallen op de Amsterdamse club en feestorganisator Air. Daarnaast is SFX in onderhandeling met Monumental, organisator van technofeesten en outdoorfestival Awakenings. Rocco Veenboer is oprichter en eigenaar van Monumental gaat samen met SFX technofeesten organiseren in het buitenland en wellicht dat de samenwerking dan overvloeit in een overname.

Of het personeel van Awakenings en Air trouwens blij moet zijn met zo’n overname, is nog maar afwachten. Waar het personeel van ID&T tot de overname de lunch kreeg, moet het nu bonnetjes kopen à €3. Verder is het leasewagenpark versoberd, net als de ongelimiteerde telefoonabonnementen, aldus de Volkskrant. Festivaldirecteur Erik van Eerdenburg, van onder meer Lowlands, denkt dat van alle festivals eenheidsworst maken en de ticketprijs verhogen het domste is wat SFX kan doen. Volgens hem zijn de organisatoren toch ‘eigenwijs’ en laten zij zich niet de les lezen.

Het Nederlandse techno-publiek is echter zeer kritisch en zullen de beroemde dancefeesten zo laten vallen als deze niet meer aan de eisen voldoen. Laat dit een waarschuwing zijn voor SFX.

Deel: