Op 6 juli vond de eerste editie plaats van Forever Festival op Megaland te Landgraaf. Eigenlijk is het reeds de zesde editie van het festival, dat sinds drie jaar neerstrijkt in Landgraaf, destijds onder de naam 90’s Forever outdoor. Net als afgelopen jaren was het festival goed bezocht. Het was weer een zeer geslaagde editie, met een veelheid en diversiteit aan artiesten zoals Johnny Logan, The Gibson Brothers, Marco Schuitmaker, maar ook Paul Elstak, Mental Theo, Vengaboys, Twenty 4 Seven, Captain Jack en Chipz. En dat waren niet eens alle artiesten die hun opwachting maakten op een van de vier podia van Forever Festival. Door het volle programma en omdat sommige artiesten een optreden van 30 minuten hadden, kon Maxazine niet alle optredens verslaan. Daarnaast staan er op alle podia acts die het vermelden waard zijn en is er willekeurig gekozen voor onderstaande volgorde.
Het festival
Waar voorheen de nadruk lag op de 90’s, wilde de organisatie het festival toekomstbestendig maken en ook divers houden. Door de naam te wijzigen naar Forever festival zijn ook acts uit eerdere of latere jaren meer welkom en is het festival voor alle leeftijden vanaf 18 jaar interessant.
Naast een veelheid aan artiesten, was er ook plek voor gezelligheid door diverse eetkraampjes, bekende game en tekenfilm figuren uit de 90’s en zeroes en natuurlijk de aanwezigheid van verschillende attracties, zoals een reuzenrad, de mogelijkheid een mechanische stier te berijden en een fiets waarmee je over de kop kon. Lachen en gezelligheid was gegarandeerd!
Helaas werkten de bars met een invoersysteem dat veel tijd in beslag nam, waardoor het bestellen van een drankje vaak lang duurde en soms tot ergernis leidde voor en achter de bar. Helaas kampen ook festivals met een tekort aan vrijwilligers en is het jammer genoeg zo dat de festivalbezoekers komende jaren zullen moeten wennen aan het feit dat drank of eten bestellen op festivals, nu eenmaal langer gaat duren. De bezoekers met VIP-service hadden hier minder last van. Zij konden op beide VIP-decks drank bestellen en werden voorzien van finger food. Gezien de gezellige drukte op het deck beviel het deze bezoekers prima en genoten zij van hun extra service.
Na de middag werden de bezoekers getrakteerd op kleine extra’s, zoals diverse luchtbedden of opblaasbare dieren of lichtstaaf, die vanaf het podium het publiek in werden gegooid voor extra sfeer. De luchtbedden werden daarna goed gebruikt om tijdens de laatste zonnestralen van de dag op het veld uit te rusten voor de grand finale met Mental Theo!
Er waren vier podia waar de bezoekers konden genieten van de verschillende thema’s per podium.
The Sunset Paradise- 90’s forever mainstage
De mainstage was het podium voor veel bekende 90’s artiesten, maar ook het Forever DJ-team, die het publiek tussen de acts door van 90’s muziek voorzag. De meeste artiesten die beschreven worden, waren te zien op dit hoofdpodium.
The Shining starts – Goud & Fout Partyzone
Wie minder had met de 90’s, kon terecht bij de Goud & Fout party zone. Hier kon men genieten van artiesten uit de 70’s, 80’s en zeroes en natuurlijk dé feestartiest van dit moment Marco Schuitmaker. Daarnaast konden mensen zich onderdompelen in de feeststemming van de Goud & Fout party zone.
The Kingdome – Smashed Potatoes
Voor de liefhebbers van de hardere stijlen was er de ‘Smashed Potatoes area’, waar iedereen helemaal los kon gaan. Hier draaiden diverse DJ’s, waaronder de legendarische Paul Elstak, maar ook the Darkraver & Francois, Rob & Mc Joe, Potato & Pat B, Bass D en vele andere Hardstyle DJ’s.
The Copacabana – hosted by Rewind
Behalve de euro dance, gabber house en boy/girlbands (die helaas deze editie niet aanwezig waren), stonden de jaren negentig en zeroes ook bekend om hun R&B invloeden en hip hop. Voor de fans van dit genre was er ‘The Copacabana’. Hier konden bezoekers genieten van de beste guilty pleasure classics in R&B, house, urban en hip hop. Het was een terugkeer naar de tijd van foute dans moves en meezing klassiekers. The Partysquad is de grootste naam die dit podium verfraaide met hun grootste hits zoals ‘Ik ga hard’ en vele andere. Een waar feest en spring moment in deze kleinere tent. Maar ook de andere artiesten vermaakten de bezoekers en voor de liefhebbers van R&B, Hiphop en Urban was een bezoekje aan ‘The Copacabana’ zeker een aanrader.
Modern Talking reloaded
Het eerste optreden van de dag, was op het Goud het Fout podium. Het was een tribute aan Modern Talking. De twee Duitse heren konden zo voor de echte Dieter Bohlen en Thomas Anders doorgaan, de uiterlijke kenmerken waren treffend. Zoals door de meesten artiesten, werd meegezongen met een band. Het gaat bij dit soort festivals natuurlijk ook veel meer om de herkenbaarheid en het meezingen van de teksten dan hoge muzikale kwaliteit. Dat gezegd hebbende, was het een prima optreden van deze beide heren die de bekendste hits van Modern Talking brachten, inclusief herkenbare hoge tonen. Ze verdreven hiermee zelfs de regendruppels en een zwak zonnetje kwam naar voren.
N-Trance
Het eerste optreden op the 90’s stage was voor N-trance. Deze dance act uit het Verenigd Koninkrijk had in 1994 hits als ‘Set you Free’, ‘Stayin’ Alive’ en ‘Do Ya Think I’m Sexy?’. Deze werden ook allen ten gehore gebracht en aan N-trance was het dan ook de eer om het publiek in de mood te krijgen voor het verdere festival. Ze startten met ‘Forever’, waarna ‘Stayin’ Alive’ volgden. N-trance probeerden met interactie het publiek te enthousiasmeren, maar voor de meeste bezoekers was het nog te vroeg om helemaal los te gaan. Het was een leuke act die in ieder geval het publiek tijdens hun grootste hit ‘Set you free’ aan het dansen kreeg.
Soca Boy
Op het Goud & Fout podium mocht Soca Boy zijn kunsten vertonen. Bij het eerste nummer ‘Follow the Leader’ zong hij zijn nummer nog staand, maar tijdens het tweede nummer moest hij wegens een blessure gaan zitten. Dat zorgde voor een vreemd beeld. Namelijk dansbare en vrolijke muziek, terwijl de zanger onbeweeglijk op een stoel zijn liedjes bracht. Bij de nummers waar hij vergezeld werd door zijn twee danseressen zag het geheel er nog feestelijk uit, maar de nummers die hij alleen deed, brachten het publiek niet echt in een dans mood. Dat was jammer, maar ach de volgende act stond alweer klaar om te beginnen, dus op naar het andere podium.
Culture Beat
En op dat andere podium stond de Duitse dance-act Culture Beat. Denk aan de echte 90’s hits als ‘Mr. Vain’, ‘Anything’ en ‘Got to Get It’. ‘Mr. Vain’ werd als tweede nummer gebracht en kon op veel bijval vanuit het publiek rekenen. De zangeres, onbekend of zij ook bij de originele act hoorde, was gehuld in een kleurrijke strakke jumpsuit. Het was duidelijk de Culture Beat meer herkenbare en dansbare hits had en dat er ook steeds meer bezoekers het festival gevonden hadden. De sfeer zat er goed in en er werd steeds meer gedanst.
Paul Elstak
Paul Elstak was vorig jaar de afsluiter van het festival dat toen nog 90’s Forever heette, maar was nu geprogrammeerd in de middag in de dance area – The Kingdome. De tent stond al goed vol en werd naar gelang het tijdstip dat Paul Elstak zou startten steeds drukker. Samen met zijn MC Boogshe maakte Paul zijn status waar en de hele tent ging los op zijn bekende hits, die vergezeld werden door een prima hardstyle sausje. Hij draaide een set van een uur die hij ook tijdens andere festivals draait, maar dat maakte de fans niks uit, want Paul Elstak staat garant voor een uur stampen en hakken. Tijdens zijn optreden was er ook plaats voor een ode aan Joost Klein. ‘Europapa’ met een extra Elstak sausje werd luidkeels meegezongen en kon net als de oudere hits als ‘Luv you More’ en ‘Kind van de Duivel’, ‘Turbo’ en ‘Rainbow in the Sky’ op veel enthousiasme van het publiek rekenen. Ergens was het jammer dat Paul al in de middag en in de kleinere tent was geprogrammeerd, want het was het grootste feestje van de dag.
Marco Schuitmaker
Van hardstyle naar Nederlandse volkszang, dat maakte Forever Festival toch echt heel bijzonder. Want het was tijd voor de volkszanger Marco Schuitmaker, die in korte tijd met zijn hit ‘Engelbewaarder’ een status van bekende Nederlandse artiest heeft opgebouwd. Dat hij veelgevraagd is, werd duidelijk toen hij later dan gepland moest optreden. Landgraaf ligt voor veel Nederlanders ook wel in de middle of nowhere en dat zorgde ook bij Marco voor wat vertraging. Hij startte met zijn hit ‘Engelbewaarder’ en sloot af met ‘Oranjebewaarder’. Tussendoor zong hij ook zijn andere hits en covers van andere volkszangers. Er was duidelijk interesse voor Marco, want het veld voor het Goud & Fout podium stond goed vol. Het publiek kon zijn optreden goed waarderen en was alvast goed opgewarmd voor de wedstrijd van 21:00 tussen Nederland en Turkije. Het team van Forever Festival had namelijk als een van de weinige festivals gezorgd voor een scherm, waar de wedstrijd live op te volgen was.
Twenty 4 Seven
Op het ’90 podium stond vervolgens Nance, in oranje elftal shirt en twee Duitse zangers/dansers klaar om de hits van Twenty 4 Seven te brengen. Het was aan Nance nauwelijks te zien dat haar hoogtijdagen alweer dertig jaar geleden waren, ook haar stem leek niks te lijden hebben gehad. Naast ‘I Can’t Stand It’, ‘Why Don’t you Leave me Alone‘ en de afsluiter ‘Slave to the Music’ zong Nance ook prima andere 90’s hits. Hoewel het publiek even nodig had om erin te komen, werd er op het eind mee gedanst en gezongen. Nance had het publiek wel enkele keren duidelijk aangespoord om dit te doen door aan te geven dat de bezoekers anders morgen spijt zouden hebben dat ze vandaag niet extra genoten hadden. Vooral de beloften voor het krijgen van een Twenty 4 Seven t-shirt was voor de bezoekers een reden om extra goed mee te doen.
Johnny Logan
Kwart over acht was het tijd voor Johnny Logan. Het toegestroomde publiek was van alle leeftijden, maar vooral de iets oudere bezoekers stonden vooraan bij deze 70 jarige oude Ier die drie keer het songfestival heeft gewonnen (twee keer met een eigen vertolking en een keer als schrijver van het winnende nummer). Hoewel zijn bewegingen wellicht minder soepel waren, was zijn stem dat allerminst. Vocaal was hij absoluut een van de beste, wellicht wel het beste optreden van het festival.
Hij bracht twee eigen nummers, maar natuurlijk ook zijn winnende Eurovisieliedjes ‘What’s Another Year’ en ‘Hold me Now’. Tussentijds sprak hij het publiek toe en maakte hij grapjes. Het geheel was een intiem concert met bekende en onbekende nummers, waarbij het publiek vooral ‘Hold me Now’ luidkeels meezong. Tevens bracht Johnny Logan drie nummers, die hij tijdens zijn deelname aan de Belgische masked singer had gezongen. Dit liet zien dat Logan van alle markten thuis is en met zijn zeventig jaar nog prima mee kan, al zijn de allerhoogste tonen misschien toch ook wel weer net een stapje te ver.
Captain Jack
Na het optreden van Johnny Logan was het haastten om iets mee te krijgen van het optreden van Captain Jack. De bezetting is helemaal nieuw, want de originele Captain Jack is helaas overleden in 2005 en de zangeres is er een aantal jaren geleden mee gestopt. De hits echter zijn er wel en die werden door deze nieuwe bezetting prima gebracht. Zelfs de ‘Hack Tuah’ trend kwam aan bod. Naast de eigen hits van Captain Jack was er ook plek voor diverse covers, zoals ‘Livin on a Prayer’, die natuurlijk ook luidkeels door het publiek werd meegezongen. Captain Jack zorgde dat het Forever feestje nog goed doordenderende in de vroege avond.
CHIPZ
De bezoekers die de wedstrijd van Oranje wilden volgen zaten of stonden met zijn allen voor het speciaal geregelde scherm voetbal te kijken, maar de andere bezoekers wilden liever zien waar ze voor gekomen waren, namelijk de muzikale herinneringen uit hun jeugd. Zo mocht CHIPZ hun hits uit de zeroes op het Goud & Fout podium ten gehore brengen, met natuurlijk bijbehorende dansmoves. De stand van de wedstrijd werd op het grote podiumscherm weergegeven en er klonk dan ook een grote frustratie toen Nederland achter kwam te staan door een goal van Turkije. Zelfs CHIPZ stond er even kort bij stil.
CHIPZ startte hun optreden met ‘CHIPZ in Black’, waarna al snel hun andere hits volgden zoals ‘Captain Hook ‘, ‘One, Two, Three’, ‘Cowboy’ en natuurlijk ‘1001 Arabian Nights’. CHIPZ bracht hun hits in hun originele bezetting en ook dat is toch ook bewonderenswaardig voor acts die toch al een hele tijd meegaan. Het was een gezellige boel, waarbij het publiek genoot en alle hits meezong.
Vengaboys
Ook de Vengaboys moesten het doen met iets minder publiek omdat een deel van de bezoekers de wedstrijd volgden. Tijdens hun optreden was duidelijk dat de Vengaboys in hun tijd zeer succesvol waren en dat zij veel hits hadden, die allemaal woordelijk door het publiek meegezongen werden. Het zijn natuurlijk allemaal geen heel moeilijke teksten, maar de meeste 90’s kids hebben zeker herinneringen aan de nummers van de Vengaboys. ‘We’re Going to Ibiza!’, ‘We Like to Party!’, ‘Up & Down’, ‘Shalala lala’ en ‘Boom, Boom, Boom, Boom!’ kwamen allemaal voorbij. Nostalgie op en top en een opmaat voor de afsluiter op het hoofdpodium, namelijk Mental Theo & special guests.
Mental Theo
Tussen de optredens op zowel het Goud & Fout podium als op het 90’s Mainstage, werd de sfeer erin gehouden door het forever DJ team. Zo ook tussen het optreden van de Venagboys en Mental Theo.
Oranje scoorde de gelijkmaker en ook het publiek dat danste op allerlei 90’s hits, werd hiervan op de hoogte gesteld en op het hele veld klonk euforie. Zeker bij de 2-1. Het oranjegevoel was ook op het festival helemaal aanwezig!
Vijf minuten later dan gepland startte Mental Theo met zijn vrouw Maaike. Op het podium stond naast de DJ booth ook een piano klaar, voor de rustigere nummers voor Maaike, die later gemixt werden met een Mental Theo happy hardcore sausje. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige ‘Fix me’ van Coldplay dat op mooie wijze door Maaike werd gebracht in een trance versie. Ook de oude bekende hits van Charly Lownoise & Mental Theo klonken door in de set, zoals ‘Wonderfull Days’ en ‘Stars’.
Ondertussen was het hele veld voorzien van gekleurde en verlichtte piepschuimstaven, die zorgden voor een geweldig aanblik van het veld nu het donker zijn intreden had gevonden. De sfeer was fantastisch en het publiek dansten en stampten hun laatste restje energie van de dag eruit. Mental Theo sloot zijn set af met behulp van zijn vrienden van Critical Mass (onder andere bekend van ‘Burning Love’). De laatste tien minuten waren dan ook gericht op de Happy Hardcore stijl uit de jaren negentig.
Forever Festival sloot de avond af met de bekende afsluit act, waarbij diverse snippets van bekende hits voorbijkomen, ondersteund door een prachtig vuurwerk en lasershow. Hierna was het toch echt afgelopen en konden de vele bezoekers hun weg naar huis vervolgen. Het was een magische dag vol herinneringen, plezier en muziek, die zeker als geslaagd aangemerkt kon worden. Tot ziens op Forever Festival 2025!
Foto’s (c) Daniël Frissen