Best Kept Secret 2024 verraste als een geschenk na de laatste bocht van de herfst, terwijl de zomer naderde en festivalgangers zich verzamelden in Hilvarenbeek. De line-up was divers, met headliners als Disclosure, Justice, Paolo Nutini en PJ Harvey, maar ook ruimte voor namen zoals Altın Gün, The Haunted Youth en St. Vincent. Podia zoals de TWO-stage in de openlucht en de Club-stage in de Beekse Bergen grot waren favoriet, terwijl de bosrijke omgeving een unieke festivalbeleving bood. Tussen concerten door konden bezoekers zich ontspannen in de natuur of door een wandeling te maken langs wilde dieren. De ontspannen en gemoedelijke sfeer bood ruimte voor iedereen om te genieten van muziek, natuur en vriendschap.

De eerste dag van het festival begon met gemengde emoties. Best Kept Secret vierde zijn tiende editie en hoewel de verwachtingen niet hooggespannen waren vanwege de matige line-up en het bekende terrein, verraste Lily Fontaine en haar band English Teacher met een veelbelovende show. Helaas kon Mannequin Pussy niet overtuigen, terwijl Chastity Belt en Viagra Boys wisselende performances neerzetten. St. Vincent stal de show met haar excentrieke optreden, terwijl Disclosure als headliner de verwachtingen niet waarmaakte.

Op de tweede dag, ondanks bewolkt weer, stonden festivalgangers vroeg op en genoten van optredens van Ratboys, CMAT, Royel Otis, Merol en Tramhaus. Het hoogtepunt van de dag was de folkpunk van The Mary Wallopers, gevolgd door de emotionele hereniging met Slowdive en de soulvolle klanken van Paolo Nutini.

Op de derde dag van Best Kept Secret 2024 brak de zon door en bracht een golf van energie over het terrein. De dag begon met een knal en de sfeer bereikte een hoogtepunt met de elektronische beats van Naone, die de menigte in een trance bracht met haarmeeslepende soundscapes.

Terwijl het Franse elektronica duo Justice zich voorbereidde op de grande finale, stond muziekicoon PJ Harvey halverwege haar set op Best Kept Secret 2024. Haar aanwezigheid alleen al transformeerde het festivalterrein tot een heiligdom van alternatieve rock. Gehuld in een hagelwitte jurk en omringd door kerkelijk meubilair en muzikale apostelen, betoverde ze het publiek met haar spook- en sprookjesachtige songs, zoals ‘I Inside The Old Year Dying’ en ‘Let England Shake’. Maar ook met haar krachtige rocknummers; PJ Harvey wist de harten van het publiek te raken met haar diepgaande teksten en indrukwekkende vocalen. Haar optreden was een spirituele ervaring die nog lang zal nazinderen bij de festivalgangers.

Plotseling liet John Parish zijn Fender gieren voor een scheurende ‘50ft Queenie’ en herleefde de oude Polly, rockend en tijgerend langs de rand van het podium. ‘Man-Sized’ en ‘Dress’ brachten het publiek in extase, terwijl ‘Angelene’ voor kippenvel zorgde en ‘To Bring You My Love’ de tent deed bezwijken onder het gewicht van de emoties. Natte ogen waren overal te zien; zelden werd er zo’n magisch moment beleefd in de geschiedenis van Best Kept Secret.

Het is duidelijk dat Best Kept Secret steeds meer zijn eigen identiteit heeft gevonden. De mix van muziek, eten en cultuur zorgt voor een unieke festivalervaring die nergens anders te vinden is. Hoewel de grote acts op het hoofdpodium zeker indruk maakten, was het vooral de ontdekking van nieuw talent op de verschillende podia die het festival zijn magie gaf. Van opkomende bands in The Secret tot verrassende acts in de vernieuwde Casbah, het festival biedt een podium voor de sterren van morgen.

Foto’s (c) Christophe  Dehousse

Deel: