Het is een druk jaar voor de fans van Nick Cave. Eerder dit jaar verscheen het boek ‘Geloof, Hoop & Ravage’ waarvoor hij zich door journalist Seán O’Hagan uitgebreid had laten interviewen. Het leverde een zeer persoonlijk inkijkje op het in bewogen leven van Cave. Op 30 augustus zal er een nieuw album met The Bad Seeds verschijnen: ‘Wild God’. Naar aanleiding van het nieuwe album zullen Cave en The Bad Seeds in september twee keer de Ziggo Dome vullen.

Als dat nog allemaal niet genoeg is, dan is er ook dit voorjaar een nieuwe documentaire verschenen over
The Birthday Party, de band die Cave voor The Bad Seeds had tussen 1977 en 1983, maar nooit echt was doorgebroken. The Bad Seeds kwamen er min of meer uit voort. Een band die veel ruiger was dan zelfs de eerste jaren van The Bad Seeds. The Birthday Party vermengde punk met gothic en noise rock.

Wild

Dat het ruige jaren waren, bewijst deze documentaire meermaals door de verhalen over de wilde optredens en het vele drugsgebruik. De documentaire laat zien dat The Birthday Party vooral een band was die het moest hebben van hun livereputatie. Een reputatie die zo berucht was, dat optredens in New York na 10 minuten al werden gestaakt, omdat het er té wild aan toe ging.

Onscherpe oude beelden van optredens worden afgewisseld met speciaal gemaakte cartoons die gemaakt zijn naar aanleiding van de verhalen van de bandleden die veelal als voice-over zijn te horen. Als ze al pratend in beeld komen, blijkt het te gaan om archiefmateriaal. Zo is Cave zelf opeens te zien in een interview dat hij duidelijk gaf rond de periode dat hij zijn zij-project Ginderman had in de jaren 2007 t/m 2010.

Dat is ook een beetje de zwakte van deze documentaire. Het komt allemaal nogal geknutseld over. Het
voelt wat bij elkaar geraapt. Het positieve is echter dat het wel een goed beeld geeft van de jaren voordat Nick Cave een grote naam werd met The Bad Seeds. Een tot nu toe te veel onderbelichte periode die nu een podium krijgt.

Regie: Ian White
Met:  Nick Cave, Mick Harvey, Tracy Pew, Rowland S. Howard, Phil Calvert
Waardering: 7/10

Deel: