Malice K heeft zijn debuutalbum, ‘Avanti’, aangekondigd, dat op 23 augustus wordt uitgebracht via Jagjaguwar. De aankondiging komt vlak voor zijn Europese tournee, die morgen van start gaat in Londen met een headline-show in de Sebright Arms, voordat hij doorgaat naar het London Calling Festival in Paradiso, Amsterdam. Daarnaast heeft Malice K zijn nieuwe single en video ‘The Old House’ gedeeld.

Geworteld in een akoestische gitaar, leidt Malice ons door een ongemakkelijk slaapliedje dat nooit echt tot rust komt: “Ik denk bij mezelf dat ik de dingen heb gekregen die ik wilde, maar ik kan niet helpen denken dat er iets anders is dat ik ben vergeten te doen.”

Overal op het debuutalbum ‘Avanti’ van Malice K zijn geesten te vinden – het album baant zich een weg door een chaos van chaos en verlies met een scherp getande gretigheid. Op sommige momenten is het huilend en losgeslagen, een gruizige laag bovenop een weelderige basis van melodieus kapitaal – songwriting die doet denken aan de gouden tijd van de popmuziek uit de jaren ’70, maar op andere momenten lost het op in een zachte, weemoedige behekstheid. De nummers van Malice K zijn bot, ongecompliceerd en onbewogen terwijl hij de binnenkant van herinneringen, van fouten onderzoekt – doordrenkt met een aangeboren intensiteit die je meezuigt in zijn knoestige en viscerale wereld, zo scherp dat het bloed zou kunnen trekken.

Malice K is het project uit New York, geleid door beeldend kunstenaar en songwriter Alex Konschuh, die is geboren en getogen in Olympia, Washington. Maar het was een periode in Los Angeles waar hij zich voor het eerst verder verdiepte in het maken van muziek en lid werd van het kunstenaarscollectief DeathProof Inc. Dit resulteerde in een paar introductie-EP’s van 20 minuten (‘Harm or Heck’, uitgebracht in 2020, en ‘Clean Up on Aisle Heaven’, uitgebracht in 2022).

Een reis naar New York gefinancierd door een potentiële platenmaatschappij volgde, wat resulteerde in het eenvoudige feit dat Malice gewoon nooit meer wegging. Het debuutalbum ‘Avanti’ vertelt het verhaal van de chaos en instabiliteit van zijn eerste twee jaar in de stad, als een dagboek van de onrust in die periode van zijn leven.

Eerder dit jaar bracht Malice K de eerste single van ‘Avanti’ uit, ‘Radio‘. Van zijn zweterige, hoogenergetische shows tot de hoogglans, hoogcontrastfoto’s; van zijn knoestige en verontrustende illustraties tot de studiopnames die schommelen tussen verdriet en tederheid bij de druppel van een hoed, er is een uitzonderlijke felheid over alles wat Malice K aanraakt. ‘Avanti’ voelt geleefd, alsof je door een verlaten huis kijkt door een raam besmeurd met vette vingerafdrukken, relikwieën van een goed geleefd leven verspreid binnenin – ondanks dat het een debuut is, is er het gevoel dat Malice K volledig gerealiseerd is aangekomen, met imperfecties en al.

Morgen begint Malice K zijn Europese tournee met een show in Sebright Arms, Londen. De volledige datums zijn als volgt:

15 mei – Londen, Verenigd Koninkrijk – Sebright Arms
16 mei – Brighton, Verenigd Koninkrijk – Great Escape Festival
18 mei – Amsterdam, NL – London Calling Festival
21 mei – Parijs, FR – La Hasard Ludique
15-18 aug – Crickhowell, Verenigd Koninkrijk – Green Man Festival
28 aug – 1 sept – Dorset, Verenigd Koninkrijk – End of the Road Festival

Deel: