In Jeff Mills’ nieuwste sonische odyssee, ‘The Trip, Enter The Black Hole’ wordt de luisteraar meegenomen op een meeslepende kosmische reis die de grenzen van tijd en ruimte overstijgt. Met zijn kenmerkende mix van elektronische muziek en futuristische vertelkunst, verkent Mills het enigmatische rijk van zwarte gaten en duikt hij in de mysteries van wat daarbuiten ligt.

Vanaf het begin nodigt ‘The Trip, Enter The Black Hole’ luisteraars uit om op een reis te gaan voorbij de grenzen van de planeet Aarde. Meer dan twee decennia na de aanvang is het project geëvolueerd naar een nieuw hoofdstuk, waarbij de focus nu ligt op het ontmoeten van het formidabele fenomeen van het zwarte gat. Door zorgvuldig gecreëerde klanklandschappen schildert Mills een levendig sonisch portret van de reis door de gebeurtenishorizon en verder.

Het concept van het album is geworteld in de theoretische mogelijkheden van het doorkruisen van een zwart gat, waarbij de natuurwetten zoals wij die begrijpen worden gebogen en herschapen. Mills presenteert vijf theoretische scenario’s van wat zich zou kunnen ontvouwen nadat het zwarte gat is betreden, waarbij elk nummer een glimp biedt van de surreële en verwarrende landschappen van ruimte-tijdvervorming.

Een van de opvallende kenmerken van het album is de samenwerking met de gerenommeerde Japanse New Wave-zangeres Jun Togawa. Haar emotionele vocalen voegen een extra laag diepte toe aan nummers als ‘Contradiction’ en ‘Hole’, waarmee het sonische tapijt wordt verrijkt met spookachtige melodieën en aangrijpende teksten. De synergie tussen Togawa’s zang en Mills’ intrigerende ritmes creëert een betoverende tegenstelling van geluid en emotie.

Gedurende ‘The Trip, Enter The Black Hole’ weeft Mills op meesterlijke wijze elementen van elektronische muziek, ambiënte texturen en sciencefictionthema’s samen om een meeslepende luisterervaring te creëren. Nummers als ‘Entering The Black Hole’ en ‘Infinite Redshift’ roepen een gevoel van kosmische verwondering en ontzag op, terwijl ‘Time Reflective’ en ‘When Time Stops’ zich verdiepen in de etherische rijken van temporele vervorming.

Naast zijn sonische verkenning bevat ‘The Trip, Enter The Black Hole’ ook bijdragen van gitarist Kazuhide Yamaji, die een vleugje rock-‘n-rollflair toevoegen aan nummers als ‘Contradiction (Silent Shadow Mix)’. Het resultaat is een veelzijdige sonische reis die genre-grenzen tart en luisteraars transporteert naar de verste uithoeken van het universum.

Al met al is Jeff Mills’ ‘The Trip, Enter The Black Hole’ een boeiende muzikale odyssee die de grenzen van elektronische muziek verlegt en luisteraars uitnodigt om de mysteries van het heelal te overdenken. Met zijn rijk gelaagde composities en suggestieve verhalen is het album een bewijs van Mills’ visionaire benadering van muziekproductie en zijn blijvende fascinatie voor het onbekende. Leuke gimmick: de vinylversie van het album is van buiten naar binnen gesneden, in plaats van van binnen naar buiten. (8/10) (AXIS Records)

Deel: