Vandaag gaan we terug in de tijd en duiken we in een stukje Nederlandse popgeschiedenis. Maak je klaar voor een reis met de iconische band Sandy Coast en hun geweldige album ‘Blackboard Jungle Lady’. Dit nummer is niet zomaar een liedje, het is een eerbetoon aan de creativiteit en het talent van de Nederlandse popscene, en natuurlijk aan de onvergetelijke Hans Vermeulen, de frontman van de band. Laten we het gordijn opzij schuiven en het verhaal achter dit muzikale meesterwerk ontdekken.

Wie zijn die gasten van Sandy Coast eigenlijk? Voordat we verder gaan, even wat achtergrondinfo. Sandy Coast, opgericht in 1961 onder de naam Sandy Coast Skiffle Group, is een van die bands die Nederlandse popmuziek op de kaart hebben gezet. Met Hans Vermeulen aan het roer heeft de band een reeks hits voortgebracht die nog steeds geliefd zijn bij muziekliefhebbers. Hun unieke sound, een mix van pop, rock en psychedelica, maakte elke nieuwe release een spannend avontuur.

‘Blackboard Jungle Lady’ was een single uit 1973 die destijds de 31e plaats behaalde in de Nederlandse top 40. Geen megahit dus, maar het nummer heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan en wordt nog steeds beschouwd als een van Sandy Coast’s beste nummers.

Dit pareltje in de discografie van Sandy Coast klinkt nu nog steeds even fris als in 1973, toen het de openingstrack was van het fantastische album ‘Stone Wall’. Het gedurfde ritme en het spannende strijkersarrangement voegen een onmiskenbare spanning toe aan het nummer. De spectaculaire percussie werd ingespeeld door Nippy Noya, die de Nederlandse popmuziek een stuk spannender maakte.

Laten we eens kijken naar de magie achter de muziek. De tekst van ‘Blackboard Jungle Lady’ vertelt een mysterieus en betoverend verhaal. Het is deze unieke combinatie die luisteraars blijft intrigeren. En de melodie? Die is gewoonweg onweerstaanbaar. Het heeft dat speciale ‘iets’ waardoor het nummer zich in je hoofd nestelt en er niet meer uit wil. En laten we vooral niet vergeten hoe Hans Vermeulen met zijn stem elke noot tot leven brengt. Het is gewoon magisch.

Een deel van het album werd opgenomen in de legendarische Soundpush Studio’s in Blaricum. Het hele album bevat prachtige strijkersarrangementen, net zoals ‘Blackboard Jungle Lady’, die zijn gemaakt door de legendarische Frans Mijts. Hij was niet alleen trompettist en arrangeur, maar ook mede-eigenaar van de studio. Frans Mijts is een naam die altijd verbonden zal blijven met veel juweeltjes uit de Nederlandse popmuziek. Hij arrangeerde ook voor Golden Earring, Ramses Shaffy en vele anderen. Een man die niet vergeten mag worden, ook al is hij helaas twee jaar geleden overleden.

‘Blackboard Jungle Lady’ is niet zomaar een liedje, het is een tijdloos meesterwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het belichaamt de essentie van wat Nederlandse popmuziek zo bijzonder maakt. Het is het bewijs van het talent en de passie van Sandy Coast en Hans Vermeulen. Het herinnert ons aan de gouden dagen van de Nederlandse popscene en dient als inspiratiebron voor nieuwe generaties muzikanten.

Laten we ook even stilstaan bij Hans Vermeulen. Het is onmogelijk om over ‘Blackboard Jungle Lady’ te praten zonder een eerbetoon te brengen aan deze legende. Zijn bijdrage aan de muziekwereld gaat veel verder dan alleen dit nummer. Hans was een muzikaal visionair, wiens passie en toewijding de Nederlandse muziekscene hebben gevormd. Zijn nalatenschap leeft voort in de harten van talloze muziekliefhebbers.

Foto Hans Vermeulen op 13 Oktober 1977 met zijn zojuist ontvangen Edison (c) Hans Peeters, cc

Deel: