Zondagavond in de Effenaar, Eindhoven, werd het podium het epicentrum van een onvergetelijke reis door de Nederlandse popgeschiedenis. De Nederpop All Stars band, samengesteld uit enkele van de meest iconische namen in de Nederlandse muziekscene, bracht een waar spektakel dat zowel nostalgie als energie opriep. Een initiatief van drummer Luc de Bruin (Alderliefste), dat nu al naar een tweede editie vraagt.

Het begon met een knal, toen zanger Marvin Dee de microfoon greep en de legendarische klanken van George Baker’s ‘Little Green Bag’ liet weerklinken door de zaal. Vanaf dat moment was stil blijven staan geen optie meer; de muziek sleepte je mee en meezingen was onvermijdelijk. Met een line-up bestaande uit Henk Westbroek van Het Goede Doel, Hans de Booij, Nol Havens van VOF de Kunst, Alides Hidding van The Time Bandits, en Erik Mesie van Toontje Lager, was het podium gevuld met boegbeelden van het Nederpop tijdperk. Elk van hen bracht hun eigen unieke stijl en charisma naar voren, terwijl ze de zaal trakteerden op klassiekers uit de jaren ’80. En dan ook nog eens een afsluiter met Loïs Lane, wat wilde Eindhoven nog meer?

De Nacht van de Nederpop werd een aaneenschakeling van hits, waarbij elk nummer een golf van herinneringen opriep. Van Het Goede Doel’s ‘Alles Geprobeerd’ tot Hans de Booij’s ‘Annabel’ in een verrassende ska-uitvoering, het publiek werd meegenomen op een muzikale reis door de tijd. Hoogtepunten waren onder meer Nol Havens die zijn kenmerkende ‘Suzanne’ ten gehore bracht, en Alides Hidding die de zaal betoverde met ‘Listen to the man with the golden voice’. En hoewel ‘Sexy Als Ik Dans’ van Nielson misschien een vreemde eend in de bijt leek, paste het perfect in deze eclectische viering van Nederlandse popmuziek.

De band zelf, naast Marvin Dee ook bassist Robert Kramers, Goede Doel-gitarist Sander van Herk, toetsenist Erik de Nood en Luc de Bruin, was in topvorm. Hun vakmanschap en enthousiasme waren aanstekelijk en het leek alsof ze al jarenlang samen speelden. Zelfs Marvin Dee (in het begin door Westbroek per ongeluk aangekondigd als Martin Dee), die in de Effenaar voor het eerst meezong, pastte als volwaardig lid in de All Stars Band, die wellicht de grootste supergroep van Nederland; Met recht een All Stars Band.

De avond bereikte zijn hoogtepunt toen Erik Mesie het podium betrad en het publiek meenam naar zijn jeugd in Eindhoven. Met ‘Stiekem Gedanst’ zongen de aanwezigen uit volle borst mee, terwijl herinneringen aan vervlogen tijden werden opgeroepen. Als kers op de taart trad Loïs Lane zelf op, waarbij ze de zaal betoverde met hits als ‘I Wanna Be’ en ‘It’s The First Time’, voordat ze de avond afsloot met een verbluffende uitvoering van ‘Venus’ van Shocking Blue.

Al met al was de Nacht van de Nederpop in de Effenaar een onvergetelijke ervaring. Met een mix van nostalgie, energie en geweldige muziek, was het een avond waarop we herinnerd werden aan de tijdloze kracht van Nederlandse popmuziek. Helaas niet volledig uitverkocht, maar dat maakte van de avond juist ook een goede gelegenheid om een dansje te maken, wat veelvuldig gebeurde, al bestond het grootste deel van de avond uit woord voor woord meezingen van de grootste hits uit de Nederlandse pop geschiedenis. Zou zo’n line up buiten worden geprogrammeerd, dan heet het een top festival, nu heet het de Nacht van de Nederpop. En dat is helemaal niet zo verkeerd. Laten we snel hopen op een deel twee; dan misschien met artiesten als Drukwerk, Janse Bagge Bend, The Shorts, Kadanz, Klein Orkest en als toetje The Amazing Stroopwafels. Want dan zijn wij er weer.

Deel: