Het was een avond vol verwachtingen en opwinding in De Gashouder in Amsterdam, terwijl Fever Ray, het alter ego van de Zweedse Karin Dreijer, klaar stond om het publiek te betoveren met hun onmiskenbare geluid en extravagante liveoptredens. Het recente album ‘Radical Romantics’ beloofde een reis door diverse vormen van liefde en romantiek, van intiem tot sensueel en alles daartussenin.

Fever Ray, het elektronische muziekproject van de Zweedse singer-songwriter Karin Dreijer, ontstond als een creatieve uitlaatklep naast hun werk met hun broer in de band The Knife. Geboren in Nacka, Zweden, begon Dreijer haar muzikale reis in de late jaren 90, toen Fever Ray samen met hun broer Olof Dreijer The Knife vormde. In 2009 bracht Fever Ray het gelijknamige debuutalbum uit, wat meteen een groot succes was. Het album, gekenmerkt door zijn duistere en experimentele elektronische geluid, werd geprezen door critici en fans en leverde Fever Ray internationale erkenning op. Nummers als ‘If I Had a Heart’ en ‘Keep the Streets Empty for Me’ werden al snel iconisch in de alternatieve muziekscene.

Toen de lichten in de koepel van De Gashouder dimden, werd de opwinding voelbaar onder de fans. Het geroezemoes veranderde al snel in gejuich toen de band het podium betrad. Met een mysterieuze opkomst die typerend was voor Fever Ray, greep de muziek direct de aandacht van het publiek. Terwijl de tonen langzaam opbouwden, herkenden diehard-fans meteen welk nummer werd gespeeld en raakte de zaal in een roes van opwinding.

Toen de leadzanger het podium opkwam, barstte het publiek los in extase, wetende dat de show nu echt ging beginnen. Met een knap staaltje muziek wist Fever Ray het publiek te betoveren. De zanger bewoog op een bijzondere manier over het podium en wist het publiek stuk voor stuk te betoveren.

De setlist, met nummers als ‘What They Call Us’, ‘To the Moon and Back’ en natuurlijk ‘If I Had a Heart’, nam het publiek mee op een emotionele reis. Elk nummer werd met passie en intensiteit gebracht, waardoor het publiek volledig opging in de muziek.

Na een avond vol hoogtepunten sloot Fever Ray af met een indrukwekkende encore, inclusief het nummer ‘Coconut’. Het publiek verliet De Gashouder met een gevoel van voldoening en dankbaarheid, wetende dat ze zojuist een onvergetelijke ervaring hadden gehad met een van de meest baanbrekende artiesten van deze tijd.

Foto’s (c) Ilona van der Hoek

Fever Ray Setlist Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam, Netherlands 2024, There's No Place I'd Rather Be

Deel: