Countryzanger Toby Keith is overleden. Keith, geboren in Clinton, Oklahoma, op 8 juli 1961, overleed op 6 februari 2024 na een lange strijd met kanker.

Als zoon van een petroleumwerker groeide Keith op in het ruige landschap van Oklahoma, waar hij werd blootgesteld aan de rijke muzikale tradities van het zuiden.

Zijn liefde voor muziek ontstond al op jonge leeftijd, en hij begon op zijn achtste al gitaar te spelen. Na zijn middelbare school trad hij toe tot de US Army, waar hij zijn muzikale talenten verder ontwikkelde door op te treden voor zijn medesoldaten.

In de jaren tachtig verhuisde Keith naar Nashville, Tennessee, het epicentrum van de countrymuziek, om zijn droom na te jagen. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond toen hij een platencontract tekende bij Mercury Records in 1993. Hij debuteerde in 1993 met zijn album ‘Toby Keith’ en scoorde al snel grote hits.

Met zijn kenmerkende diepe stem en pakkende teksten brak Toby Keith al snel door in de countrymuziekscene. Hits zoals ‘Should’ve Been a Cowboy’, ‘How Do You Like Me Now?!’ en ‘Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American)’ vestigden zijn naam als een van de meest invloedrijke en controversiële artiesten in het genre.

Gedurende zijn carrière bracht Keith 19 studioalbums uit, won hij talloze awards, waaronder American Music Awards, Billboard Music Awards en Academy of Country Music Awards. Hij verkocht meer dan 40 miljoen albums en had meer dan 30 singles in de Billboard Hot Country Songs Top 10.

Naast zijn muziekcarrière was Keith ook succesvol als zakenman. Hij had zijn eigen restaurantketen, een kledinglijn en een golfbaan. Naast zijn muzikale carrière en ondernemersschap was Keith ook bekend om zijn liefdadigheidswerk en zijn steun aan Amerikaanse troepen. Hij heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor zijn inzet voor het leger en voor zijn humanitaire inspanningen.

Toby Keith is 62 jaar geworden.

Deel: