Het jaarlijkse festival Rhythm & Blues Night kondigt vandaag nieuwe namen aan voor de 32e editie. Onder meer de Amerikaanse soulzangeres Bettye LaVette en de blues- en funkartiest Eli ‘Paperboy’ Reed betreden op zaterdag 11 mei het podium in Groningen. Ook Jerry Leger & The Situation, Sugarmill Slim en Muirrean Bradley zijn vandaag bevestigd voor het festival.

Voor liefhebbers van blues en aanverwante muziekstijlen is de Rhythm & Blues Night vaste prik op de agenda vanwege de goede sfeer en fijne selectie artiesten uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues scene. Eerder kondigde het festival Walter Trout, The War and Treaty, The Seatsniffers, D.K. Harrel, Barrelhouse, Kitty Liv, The Reverend Peyton’s Big Damn Band en Ledfoot al aan voor de komende editie in De Oosterpoort.

BETTYE LAVETTE

Bettye LaVette scoorde in de jaren zestig en zeventig een aantal bescheiden hits, maar het duurde tot 2005 voor ze echt doorbrak met het album ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’. Sindsdien is de Amerikaanse souldiva niet meer uit de spotlights verdwenen. Eind januari werd ze 78, maar nog steeds maakt LaVette diepe indruk met haar machtige stem. Een stem waarmee ze de soul, blues, funk, rock en gospel uit haar tenen haalt en de pannen van het dak zal zingen.

ELI ‘PAPERBOY’ REED

Al sinds zijn debuutalbum ‘Sings ‘Walkin’ and Talkin’ and Other Smash Hits’ (2004) trakteert de Amerikaan de wereld op een mix van rock-‘n-roll, rhythm and blues en vintagesoul. In 2022 verscheen ‘Down Every Road’, een eerbetoon aan countrylegende Merle Haggard waarop country en soul op krachtige wijze samenkomen.

JERRY LEGER & THE SITUATION

Afgelopen november opende Jerry Leger het TakeRoot festival, kort daarvoor verscheen zijn nieuwe album Donlands, een hoogtepunt in de toch al imposante carrière van deze Canadese klasbak. Eigentijdse tracks worden afgewisseld met nummers die herinneringen oproepen aan de grote singer-songwriters uit de jaren 70. Alle reden dus om de man op de Rhythm & Blues Night opnieuw live te gaan bekijken.

SUGARMILL SLIM

Sugarmill Slim haalt inspiratie uit de ongeremde blues van artiesten als Papa Lightfoot, William Clarke en James Cotton, maar ook bij de glamrockhelden uit de jaren zeventig, zoals David Bowie, Iggy Pop en T. Rex. Hoe dat klinkt hoor je op zijn in 2021 verschenen titelloze debuutalbum. Al bij het eerste nummer van de plaat, ‘Just To Be With You’, stort Slim een portie rauwe, onversneden blues over je uit en laat hij met zijn ruige mondharmonicaspel en zang horen hoe je als bluesman anno 2024 nog lekker oldskool kan klinken.

MUIREANN BRADLEY

Muireann Bradley was dé sensatie op Jools Hollands Annual Hootenanny, het muziekprogramma waarmee hij al sinds 1993 het nieuwe jaar inluidt. Met een perfecte uitvoering van de bluesklassieker ‘Candy Man’ van Reverend Gary Davis sleepte de 17-jarige Ierse een uitbundige staande ovatie van het studiopubliek in de wacht. Op haar in december verschenen debuutalbum ‘I Kept These Old Blues’ legt Bradley zich vooral toe op blues, folk en country uit de eerste helft van de vorige eeuw. Denk aan namen als Mississippi John Hurt, Blind Lemon Jefferson, Robert Johnson en Elizabeth Cotten.

Deel: