Johan, geleid door de nog immer visionaire Jacco de Greeuw, heeft ons verblijd met hun zesde album, ‘The Great Vacation’. Geproduceerd door Frans Hagenaars, mede-oprichter van Excelsior Records, toont dit meesterwerk van 13 nummers Hagenaars’ talent om albums van uitzonderlijke kwaliteit af te leveren. Niet in de laatste plaats was hij verantwoordelijk voor de productie van het iconische ‘Palomine’ van Bettie Serveert, nog altijd beschouwd als een van de beste albums ooit in Nederland gemaakt. Elk nummer op het album is een samenwerking tussen Jacco de Greeuw en gitarist Robin Berlijn, wat resulteert in een verzameling adembenemende composities. Een nummer dat eruit springt met zijn betoverende Beatlesque charme is het hypnotiserende ‘Believe’.

‘The Great Vacation’ is een album dat zijn ware bekoring onthult bij elke volgende luisterbeurt. Wat aanvankelijk gewone popliedjes lijken, blijken juweeltjes te zijn die wachten om ontdekt te worden. Het is in de subtiliteiten en nuances dat de schoonheid van het album werkelijk tot leven komt, tevoorschijn komend uit onverwachte hoeken en kieren. Johan’s ‘Hold the Line’ overtreft moeiteloos het houthakkersrocknummer met dezelfde naam van de hit van Toto als het gaat om verfijning, elegantie en muzikaliteit. De vocalen zijn ronduit indrukwekkend en de gitaarsolo is een waar meesterwerk – een bewijs van de kunst van het creëren van platen die pure opwinding en bewondering oproepen.

De kracht van dit album ligt in zijn consistentie; er is geen enkel zwak nummer te vinden. Het is duidelijk dat ‘The Great Vacation’ met liefde en zorg is gemaakt – een steeds zeldzamere kwaliteit in een tijd waarin voormalige oppervlakkige stadionacts schreeuwen om aandacht in uitverkochte locaties zoals de Ziggo Dome.

Terwijl we dieper in het album duiken, komen we betoverende momenten tegen zoals ‘Cincinnati’, waar Johan’s muzikale talent naar voren komt met zijn aanstekelijke melodieën en heerlijke, dwingende drive. Het beeldschone ‘A Thought’ nodigt luisteraars uit in een wereld van introspectie, waar het thema van verlangen en de  relevantie van onze gedachten worden verkend. Ondertussen toont ‘Fly on the Wall’ de vaardigheid van de band om genres naadloos te mixen, waarbij hun kenmerkende indiegeluid vermengd wordt met elementen van dreampop, wat resulteert in een etherische ervaring.

‘The Great Vacation’ staat als een testament voor de artistieke kwaliteiten van Johan en hun toewijding om muziek te creëren die trends overstijgt en die binnenkomt bij luisteraars. Met elk nummer herinneren ze ons aan de transformerende kracht van muziek en nodigen ze ons uit op een sonische reis vol nostalgie, introspectie en puur muzikaal genot. In een wereld van vluchtige muzikale momenten is het album van Johan een tijdloos juweel dat gekoesterd en gevierd dient te worden in de komende jaren. Een meesterwerk in de ware zijn van het woord.
(9/10) (Excelsior)

Deel: