Dean Brown, een van de meest gerespecteerde jazzgitaristen van zijn generatie, is overleden. Brown in 1955 werd geboren in het Franse Châteauroux. Hij begon op jonge leeftijd met gitaarspelen en werd al snel geprezen om zijn virtuoze spel en zijn innovatieve benadering van het instrument.

In de jaren 1970 begon Brown in Zuid Korea, waar zijn ouders op dat moment woonden, met muziek. Zijn talent werd snel opgepikt en zij begon al snel te werken met een aantal beroemde jazzmusici. Zijn spel was gekenmerkt door zijn virtuoze techniek, zijn gevoel voor melodie en zijn unieke geluid. Hij speelde dan ook met de groten der aarde op het gebied van jazzmuziek, waaronder Marcus Miller, David Sanborn, Eric Clapton, Billy Cobham, the Brecker Brothers, Roberta Flack, Bob James, Joe Zawinul, George Duke, Victor Bailey en Bill Evans. Brown bracht ook een aantal succesvolle soloalbums uit, waaronder ‘Brown’s Bag’ (1988), ‘The Man I Am’ (1994) en ‘The 3rd Man’ (2005). Zijn muziek was een inspiratiebron voor veel jonge jazzgitaristen.

Brown’s muzikale invloed

Brown’s muziek had een grote invloed op een hele generatie jazzgitaristen. Hij was een van de eerste jazzgitaristen die elektrische gitaar gebruikte op een innovatieve manier. Hij experimenteerde met verschillende geluiden en technieken, en hij was een van de pioniers van de jazz fusion. Brown’s muziek was ook een inspiratiebron voor veel andere muzikanten, niet alleen jazzgitaristen. Hij speelde met een breed scala aan muzikanten, van jazz tot rock tot funk. Hij was een echte ambassadeur van de jazzmuziek en hij zal gemist worden door muzikanten over de hele wereld.

Brown was een echte meester van zijn instrument en zijn overlijden is een groot verlies voor de jazzwereld. Hij overleed afgelopen vrijdag op 68-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker.

Deel: