De Engelse zanger en songschrijver Andrew Roachford is in Nederland vooral bekend door zijn hit ‘Cuddley Toy’ waarmee disc jockeys nu nog steeds de dansvloer zonder moeite gevuld krijgen en dat nog steeds een gewild nummer is op de setlist van menige coverband vanwege dezelfde reden.

Naast zijn solocarrière, die inmiddels al meer drie decennia omspant, is Andrew Roachford bij het grote publiek inmiddels ook bekend als de leadzanger bij Mike & the Mechanics, een rol die hij met verve vervuld. Wat niet zo veel mensen weten is hoe goed Roachford live is. Het is aan iedereen aan te bevelen om als de wiedeweerga kaartjes aan te schaffen als je ziet dat Roachford ergens optreedt. Het is gewoon een van de beste liveacts die je kan zien.

De laatste tijd was het even stil geworden rond de band van Andrew Roachfrod nadat een kleine drie jaar geleden zijn broer, manager en gitarist van de band Stephen Roachfrod plotseling kwam te overlijden. Inmiddels heeft Andrew zich herpakt en heeft hij een nieuw album uitgebracht onder de titel ‘Then And Now’.

Op het album staan 11 nummers, waarvan vier nieuw zijn, een live versie en vier nieuwe versies van bekende Roachford songs. De vier nieuwe tracks zijn van de gekende hoge Roachford kwaliteit. De man blijft zijn prachtige zangstem behouden en heeft wel degelijk een enorme soul die hij meeneemt de muziek in. Toch is in de nieuwe nummers wel code scherpe rand er een beetje vanaf. Tam zou ik het willen noemen. Luister maar eens naar ‘Almost There’, een prachtig nummer, met gospel invloeden en prachtige ad libs, zoals we die van hem kennen, maar muzikaal mist het vuur een beetje, en vaart Roachford op zeker. Is het een gebrek aan inspiratie of een soort algehele moeheid die we hier horen? Of dat echt zo is kun je natuurlijk nergens beter aan horen dan de nieuwe versie van ‘Cuddley Toy’.

Op het eerste gehoor is het een beetje zoeken naar de verschillende met de oude, originele versie. Er zitten meer keys in de mix en meer synthesizer blazers. De gitaar is wat meer weggeduwd in de mix en slaat een iets ander ritme. De vocalen van Andre zij echter wederom en nog steeds van grote klasse. De man is zijn mojo echt niet kwijt geraakt. Goed om dit nummer nog maar eens naar voren te schuiven, want het blijft een geweldig nummer.

De iets kleinere hit ‘Get Ready’ is ook opnieuw opgenomen en is een mooi voorbeeld van hoe goed Roachford kan zingen. Ook deze nieuwe versie is in mix en arrangement licht veranderd, gemoderniseerd, maar is vooral op het programma gezet om mensen nog eens goed duidelijk te maken wat Roachford allemaal in zijn mars heeft. Ik verwacht dan ook een tournee naar aanleiding van dit album.

Vanwege de release in Decemer staat er ook een kerstlied op dit album. Nooit echt een sterk verkoopargument, maar zelfs een kerstliedje is van Roachford goed te hebben, zo sterk is de man als zanger.

’Then And Now’ is een goed album, al staat er wat veel heruitgebracht materiaal op, en dat kerstliedje was niet nodig geweest. Ik hoop dat Andrew zichzelf weer helemaal hervind en volgend jaar met een mooi volledig nieuw album kan komen om Stephen mee te eren. Een echte knaller. Hij verdient het. Tot dan is dit een leuk cadeautje. (7/10) (Tag8music)

Deel: