Edit: op productionele redenen zal AIDA Rotterdam niet aandoen in 2024. Het geplande concert op zaterdag 2 maart ’24 in Ahoy Rotterdam is verplaatst naar woensdag 19 maart 2025.

In het voorjaar van 2024 zal in Rotterdam eindelijk weer Opera in Ahoy klinken. Na ruim 20 jaar wordt de traditie van grootschalige operaproducties nieuw leven ingeblazen met een grootse productie van Giuseppe Verdi’s AIDA, de meest geliefde opera allertijden. Naast Nabucco, Rigoletto en La Traviata is AIDA één van de bekendste werken van componist Giuseppe Verdi. Zijn opera’s zijn al 150 jaar wereldwijd populair.

AIDA – Het Operaspektakel is een geheel nieuwe productie, speciaal gemaakt voor grote arena’s zoals Rotterdam Ahoy. Het artistiek team bestaat voor het grootste deel uit makers die ook al betrokken waren bij de eerste series Opera in Ahoy, maar inmiddels naam hebben gemaakt op hun eigen vakgebieden: regisseur Rian van Holland, choreograaf Jerôme Knols en echtpaar Elise en Jasper Barendregt, conceptontwikkelaars en tevens producent van het spektakel. Het team wil de traditie van de vroegere opera’s in Rotterdam Ahoy voortzetten en eveneens bestaande en nieuwe doelgroepen inspireren.

AIDA is voor iedereen: zowel jong als oud, vertrouwde operaliefhebber en bezoekers die voor het eerst een opera bijwonen. Alles wordt uit de kast gehaald voor een uniek visueel en muzikaal spektakel: internationale topsolisten voor de hoofdrollen, een groot symfonieorkest, dansers en een internationaal operakoor. En natuurlijk een levensgroot decor, met videoschermen, special effects, soldaten, levensgrote standbeelden en een enorme olifant voor de wereldberoemde triomfmars. Tijdens deze voorstelling in Rotterdam zijn meer dan dertig lokale figuranten en 12 bazuinblazers geworven en zal een Rotterdamse kinderballetgroep optreden.

Na de wereldpremière in Hamburg, gaat deze nieuwe productie op tournee door Europa en is op zaterdag 2 maart 2024 in Rotterdam Ahoy te zien. De hele arena wordt omgetoverd tot het speelterrein van het leger van Radames en de entourage van prinses Amneris, met meeslepende choreografieën die daarbij horen. De levenslijn van Egypte, de Nijl, ‘stroomt’ in de vorm van bijna 700 vierkante meter glanzend blauw satijn over de hoofden van het publiek het podium op. Vuurwerk wordt afgestoken bij de triomfantelijke terugkeer van het zegevierende
Egyptische leger.

Van 1993 tot 2002 vond er jaarlijks een operaproductie in Rotterdam Ahoy plaats. AIDA was in 1998 te zien en nu, op zaterdag 2 maart 2024, krijgt Nederland de kans om deze geheel nieuwe, hedendaagse, maar toch heel Egyptische versie van dit spektakel te bewonderen.

Deel: