Een band die al wat jaartjes in het rock- en bluescircuit meedraait is het uit Apeldoorn en omstreken afkomstige The Captain. Zelf noemen ze het ‘gruizige swamp & roots rock’ en dat dekt de lading ook vrij aardig. De voertaal is, zoals bij de meeste bands, Engels, maar een enkele keer wordt ook in het Duits gezongen. De band bestaat uit zanger en gitarist Henk Waninge, gitarist Corine Nieuwenhuizen, bassist Willem Molenaar, drummer Edmond Valentijn. Het eerste album ‘He’s Back’ werd erg goed ontvangen, wat ook gebeurde met de opvolgers. Als ik goed geteld heb is nu inmiddels hun zevende album, met de geweldige titel ‘Don’t Panic’, verschenen.

Op het album staan elf door Henk Waninge zelfgeschreven nummers, inclusief één Duitstalige bonustrack. Naast de al reeds genoemde bandleden wordt ondersteuning verleend door Juul Beerda (op piano en keyboard) en Gert Deters (op percussie). De openings track ‘Look At Yourself’, die wat aan de muziek van de Dire Straits doet denken, is een stukje zelfreflectie van de band. Het nummer ‘Idol For One Day’ gaat over de eendagsvliegen in de amusementswereld. Het titelnummer ‘Don’t Panic’ begint met een startend vliegtuig en beschrijft een vlucht met het vliegtuig tot aan het neerstorten er van toe. Een nummer met een titel als ‘Vicious Virus’ hoef ik niet uit te leggen, denk ik zo. In ‘My Old Radio’ horen we een aantal melodieën langskomen van oude hits, die op onze oude radiootjes te horen waren. Het in het Duits gezongen ‘Eisbär’, de bonustrack, beschrijft de opwarming van de aarde. Mijn favoriete nummer is het boze ‘Fire’, dat gaat over het overlijden van een dierbare. Muzikaal gezien zit het wel goed met de band en het albun. Het zijn goed geschreven en uitgevoerde nummers, die prettig in het gehoor liggen. Het bijzondere zit hem in de teksten van Waninge, die het absoluut waard zijn om beluisterd te worden, en de bijzondere vondsten, zoals het afspelen van radio’s of vliegtuiggeluiden. Al met al is het album dus een absolute aanrader te noemen. (8/10) (Eigen productie)

Deel: