Het uitverkochte optreden van de Ierse folkband The Fureys in theater ’t Gasthoês in Horst afgelopen vrijdagavond werd een gigantisch feest, waar veel liefhebbers van onvervalste Ierse folk en echte kenners van de muziek van de mannen samen kwamen om te zingen, te klinken en te drinken. Met 17 tourdata van de band in november door het hele land blijkt het succes van de Ieren nog niet vergeten.

De gezellige uitverkochte zaal van theater t Gasthoês in het Limburse Horst vulde zich met de tijdloze klanken van de vele hits van de mannen, als opener ‘Belfast Mill’, maar ook nummers als ‘I will love you’, ‘When you were sweet 16’, en ‘The Green fields of France’. Maar ook de minder bekende nummers werden vol enthousiasme onthaald door het toegestroomde publiek.

Ondanks de veranderingen in de band door de jaren heen, met tragische gebeurtenissen zoals het overlijden van Paul Furey in 2002 en de gezondheidsuitdagingen van Davey Arthur, hebben George en Eddie Furey het publiek nog steeds weten te betoveren. Het concert was doordrenkt met 40 jaar muzikale ervaring en vakmanschap, waarbij het publiek her en der volop meezong.

Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld bij het bekende nummer ‘Red Rose Café’. De hit had vrijdagavond een knipoog naar het origineel, geschreven door onze eigen Vader Abraham. Dat origineel, ‘Het Kleine Café aan de Haven’, werd door de band op geweldige wijze geëerd. De band waagde zich namelijk bij het refrein aan zingen in het Nederlands. Zo goed en kwaad als lukte dan, wat bij het publiek ongetwijfeld voor nostalgische momenten zorgde.

Tijdens het optreden deelde zanger Eddie Furey enkele boeiende anekdotes, waardoor het publiek niet alleen werd getrakteerd op de muzikale pracht, maar ook op een persoonlijke connectie met de band. Hierdoor was het een avond geworden waar emoties als vreugde, verdriet en nostalgie hand in hand gingen, en waar het verleden en heden van The Fureys samensmolten tot een onvergetelijke ervaring voor de bezoekers. Het publiek ging dan ook voldaan terug naar huis na een avond vol Ierse folk, of samen naar de kroeg om aldaar nog een stevige Ierse Pint of Whiskey te nuttigen. Sláinthe!

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Deel: