Als één van de eersten liet Jeroen Flamman het Nederlandse publiek kennis maken met dance muziek, die hij meebracht uit Amerika. Als duo Flamman & Abraxas liet hij Nederland in de jaren 90 hakken en daarnaast is Jeroen Flamman ook nog de producer van de Party Animals. Met De Hakkende Manne als nieuwe act en het evenement ‘Everybody Happy!’ in het vooruitzicht is er voldoende stof voor een goed gesprek.

Op maandag 30 oktober jl. kwam de eerste release ‘Poep In Je Hoofd’ van de nieuwe act De Hakkende Manne uit, voor Jeroen Flamman de perfecte tijd om even ontspannen achterover te zitten. “Het meeste werk hadden we voor de release”, lacht hij. “Een moment van ontspanning en dan gaan we weer verder. We hebben er zo ontzettend lang aan gewerkt, dat het nu uit is is meer een opluchting en nu kunnen we eindelijk beginnen. Vooral ‘Poep In Je Hoofd’ is best wel een moeilijk nummer om te doen en ik heb het al jaren willen doen. Geert Timmers, de originele zanger en schrijver van het nummer, is altijd een goede vriend/kennis van me geweest en we hebben het er al heel lang over gehad. Maar ik dacht: ik kan het niet voor de Party Animals gaan doen. Je kunt niet de Party Animals ‘Poep In Je Hoofd’ laten zingen”, voegt Jeroen toe. De Hakkende Manne is een verwijzing naar De Raggende Manne met Geert Timmers, beter bekend onder diens artiestennaam Bob Fosko, als zanger. Ze scoorden in 1995 een grote hit met ‘Poep In Je Hoofd’. Geert Timmers kwam in 2020 te overlijden.

Het publiek heeft eerder dit jaar al voorzichtig kennis kunnen maken met De Hakkende Manne en ‘Poep In Je Hoofd’ tijdens een aantal live try-outs. “We kregen superleuke reacties vanuit het publiek, want daar zijn die try-outs natuurlijk voor. We hebben dan de luxe om een try-out te doen in een Flamman & Abraxas DJ set en dan kunnen we het moment een beetje uitkiezen. En dat is gewoon heel erg leuk, want het is een cover, zelfs gewoon één op één”, vertelt Jeroen. “Meestal als je happy hardcore maakt, dan gebruik je alleen maar een zinnetje of zo en dan kun je daaromheen een mooie dance track maken. Maar echt de volledige volgorde en opbouw is van het originele nummer behouden. Er was meteen herkenning en na een paar zinnetjes zingen mensen al mee, want ze kennen het al”, lacht Jeroen Flamman. “En een ander voordeel is dat je gewoon eventjes live kunt uitproberen. Want als je muziek maakt dan zit je in je studio en je luistert op alle mogelijke speakers hoe het klinkt, maar je hebt pas de echte live-ervaring als je het in het heetst van de strijd gewoon live uitvoert. Je hoort dan op zo’n moment de geluidskwaliteit en wat je eventueel nog kan doen om het te verbeteren. Het is één grote onzekerheid en tot op het laatste moment ben je nog bezig met kleine wijzigingetjes”.

De Hakkende Manne is een nieuwe act met de focus op Elektropunk en Early/Happy Hardcore. De Hakkende Manne bestaat naast producer en zanger Nick Burlage ook uit de producers Jeroen Flamman en Dalí Mesquita. “Er ging een heel lang proces aan vooraf, ik had al zo’n 15 jaar eigenlijk gewoon geen nieuwe muziek geproduceerd. Het was eigenlijk meteen duidelijk dat als ik iets wilde
gaan doen met muziek, dan moet ik iets nieuws gaan beginnen. En je moet dan helemaal van onderop opnieuw beginnen en het opbouwen. Nick, de zanger van De Hakkende Manne, is mijn buurman op de volkstuin en ik hoorde hem en zijn moeder een keer ‘Poep In Je Hoofd’ uit volle borst meezingen toen het op de radio kwam. Het is één van mijn favoriete nummers allertijden. Zo is het eigenlijk begonnen”, licht Jeroen toe. “Nick is een jongere met een probleemachtergrond. Muziek maken is een mooie manier om te ontsnappen, toen hebben we eigenlijk besloten om samen muziek te maken. En later hebben we nog Dalí Mesquita, een DJ uit de illegale Rave scene, erbij gevraagd. Want de Hakkende Manne is ook een beetje ontstaan natuurlijk in de corona tijd en toen waren de feestjes gewoon illegaal”, lacht hij. “De staat waarin De Hakkende Manne nu is, is een beetje vergelijkbaar met de staat van de Party Animals in 1995, alleen met de Hakkende Manne is het niet de bedoeling om er een soort van nieuwe Party Animals van te maken. De Hakkende Manne zitten een klein beetje meer in de alternatieve hoek. De Hakkende Manne is echt een project van ons drieën gezamenlijk”.

De track ‘Poep In Je Hoofd’ is één van de releases die op het nieuwe label Townhouse Records worden uitgebracht. Jeroen Flamman heeft het label opgericht en het wordt nu samen gerund met Dalí Mesquita en Nick Burlage. “Townhouse Records is een beetje bedoeld om de ruimte open te breken”, aldus Jeroen. Momenteel is het label met name bedoeld om er eigen producties op uit te
brengen, maar uiteindelijk zullen er ook andere artiesten worden ondergebracht.

De tijd waarin jongeren nu leven heeft veel overeenkomsten met de jaren 90, dat ziet ook Jeroen Flamman. “Sinds een paar jaar zie je weer zo’n zelfde generatie jongeren op komen. De sociaal economische omstandigheden van nu lijken op die van eind jaren 80/begin jaren 90. Het is best wel een beetje een uitzichtloze tijd voor jongeren. Kortgeleden was ik op het Amsterdam Dance Event, tegelijkertijd was er ook een woondemonstratie, dat heette ‘ADEV’. Die demonstratie ging door de stad en dat was in de vorm van een muzikale optocht. Dus er gingen een aantal auto’s met dj’s en soundsystems en het was eigenlijk een soort mini Loveparade, maar dan een beetje alternatief. Die mini Loveparade was eigenlijk ontzettend groot. Je leest in de pers vooral over het Amsterdam Dance Event, over Armin van Buuren en over een heel aantal bekende mensen. Maar in die parade liepen misschien wel 10.000 mensen mee. En als ik die mensen zie dan zeg ik van: Ja, dat zijn wel de mensen voor wie de muziek eigenlijk wel allemaal bedoeld is. Maar dat zijn allemaal mensen die het niet meer kunnen betalen, al die plekken die vroeger toegankelijk waren voor iedereen in de stad die zijn nu alleen nog maar toegankelijk voor mensen met een hoog inkomen. Je wordt gewoon financieel uitgekleed als je uitgaat en dat is nooit de bedoeling geweest. Toen ik ooit begon met feestjes te organiseren in clubs en dat soort dingen, in het begin van de house tijd waren die feestjes juist op onverwachte plekken. En het was gewoon voor iedereen en iedereen kwam daarheen. Alleen je merkt nu wel dat de dance nu iets heel exclusiefs is geworden en dat soort jongeren kunnen het centrum van de stad niet eens meer uit.”

Voor zaterdag 18 november 2023 staat het nieuwe evenement ‘Everybody Happy!’ op de agenda in de Melkweg in Amsterdam. Jeroen is mede-conceptbedenker van ‘Everybody Happy!’ en wilde graag een nieuw soort concept bedenken voor een evenement. “Het concept is een beetje een combinatie van oud en nieuw. Met de Party Animals en Flamman &Abraxas doe ik zo’n 80 shows per jaar en dat
doe ik door het hele land heen. Dat is ontzettend leuk en over het algemeen zijn dat 90’s evenementen. Maar het zijn wel altijd dezelfde mensen met wie je er staat en er zijn een heleboel jonge mensen die ook muziek maken. Voor die nieuwe mensen is het hartstikke leuk als ze samen met een oudere artiest van vroeger op zo’n avond kunnen optreden”. Het Haagse Mojo Fyre is een nieuwere act die tijdens ‘Everybody Happy!’ de ruimte krijgt om zich op het podium te laten zien. Daarnaast krijgt ook Dr. Rude een plaats op de line-up. “Alle artiesten die er op die avond staan hebben iets met elkaar te maken, soms hebben ze iets voor elkaar gemixt of ze hebben eerder samen opgetreden”, aldus Jeroen Flamman over de line-up.

De Party Animals zijn van oorsprong een Amsterdamse act en ook Jeroen woont in Amsterdam, toch zijn er maar weinig optredens in de hoofdstad. “Met onze show staan we al 30 jaar door het hele land, we doen zo’n 80 shows per jaar, maar eigenlijk bijna nooit in Amsterdam. En heel vaak als we in Amsterdam staan dan is het wel op een bedrijfsfeestje of op een studentenfeest. Dus het is eigenlijk heel erg raar voor ons om een keertje in Amsterdam op te treden”, voegt Jeroen lachend toe. Over de boodschap die men met het feest aan de bezoekers wil meegeven is Jeroen Flamman heel duidelijk: “Ik heb zoiets van laat ze lekker gaan. Ik heb het gevoel als mensen in Nederland iets leuk vinden, dan gaan ze dat beredeneren waarom ze iets leuk vinden. Of ze kiezen partij zo van: oh ja dat vinden mijn vrienden leuk, dus ik vind dit leuk. Laat je lekker gaan. Heb geen schaamte en ga gewoon lekker genieten van de muziek. Dat is ook waar de tekst van ‘Have You Ever Been Mellow’ over gaat”.

Tijdens ‘Everybody Happy!’ zullen de Party Animals de vinyl versie van hun ‘Greatest Hits’ album gaan presenteren, maar er zit nog meer in de pijplijn. Zo heeft Dr. Rude een remix gemaakt voor ‘Have You Ever Been Mellow’ en daar is men nu mee bezig. “We gaan weer een nieuwe clip maken voor ‘Have You Ever Been Mellow’ en hiervoor ben ik uren materiaal aan het terugkijken. Binnenkort gaan we de clipopnames maken voor de Party Animals en dan gaan we de originele clip naspelen.” Dat de vinyl editie van het ‘Greatest Hits’ album op 18 november in de Melkweg wordt gepresenteerd, is volgens Jeroen Flamman een beetje een geschenk uit de hemel. “Het vinyl persen dat duurt heel erg lang. De release stond inderdaad al heel lang gepland van platenmaatschappij Cloud 9. En als een soort van godsgeschenk wordt het vinyl een week voor de 18e geleverd, dus daarom hebben we het zo kunnen aankondigen”, vertelt een trotste Jeroen. De cd versie van het ‘Greatest Hits’ album is al een aantal jaar geleden uitgebracht, de grootste hits ervan staan nu op vinyl. “Het is een collectors item voor mensen.”

Het 25 jarig bestaan van de single ‘Have You Ever Been Mellow’ hebben de Party Animals vanwege corona nooit kunnen vieren. Toch zal er nog de nodige aandacht voor deze Party Animals hit komen. “Wat we gaan doen is: we gaan voor het eerst echt een remix van ‘Have You Ever Been Mellow’ uitbrengen. Op het moment dat het precies 25 jaar geleden was dat de track in Nederland een hit was, was het midden in corona”, lacht Jeroen. “Collega acts van ons vierden hun jubileum: Paul Elstak heeft een groot feest gehad in het Gelredome, Charly en Theo hadden in de Ziggo Dome hun 25 jarig bestaan gevierd. De Party Animals hebben dat nooit kunnen doen. Ze hebben het 25 jarig bestaan nooit kunnen vieren, het viel gewoon midden in corona. We gaan nu gewoon een anniversary release doen van ‘Have You Ever Been Mellow’. Er komt dan een nieuwe remix die gemaakt is door Dr. Rude, dit wordt een soort jubileum release wat uit gaat komen. En daar zit dan één nieuwe versie van ‘Have You Ever Been Mellow’ bij en drie originele versies die nog nooit eerder zijn uitgekomen.”

Op zaterdag 18 november 2023 staat Jeroen Flamman met Flamman &Abraxas, de Party Animals en De Hakkende in de Melkweg in Amsterdam tijdens ‘Everybody Happy!’.

Deel: