Neem Jim Carrey en geef ‘m een tray Red Bull en een gitaar. Dat is zo’n beetje wat je krijgt als je Cory Wong voor je hebt. De meestergitarist, onder andere bekend van Vulfpeck, stond maandagavond in een goedgevulde 013 in Tilburg voor een onvergetelijke avond speedfunk.

Wong, de virtuoze gitarist in de hedendaagse funkscene, bracht een avond vol speelsheid en ongelooflijke muzikale vaardigheden. Zijn roots in Minneapolis en zijn carrière in de muziekindustrie brachten hem uiteindelijk bij Vulfpeck, waar hij naam maakte als ritmegitarist. Maar hij schittert ook als solo-artiest met maar liefst 20 albums op zijn naam sinds 2017! Een goed repertoire om de avond mee te vullen dus. Het optreden in Tilburg was doordrenkt met groove en inspiratie van funklegendes zoals Nile Rodgers en Stevie Wonder. Maar Wong gaf er een eigentijdse draai aan, met respect voor het erfgoed van de funkmeesters.

De gitarist opende de avond als eigentijdse dirigent, de 5 blazers op het podium dirigerend in een koperversie van Alfred Newman’s ’20th Century Fox Fanfare’, waarna het pas echt losging. Wong rende en sprong over het podium als een wilde en liet geen centimeter onbenut. Al direct tijdens ‘Assassin’ dook de gitarist naar de grond waarna een van de saxofonisten uit zijn band al blazende als een hordeloper over Wong heen sprong. De toon was gezet.

Vlotjes en met het grootste gemak speelde de band nummers van Wong, Vulfpeck, maar ook Earth Wind and Fire en Stevie Wonder, waarmee ds hoogste lat met gemak gehaald werd. Als speciale gast hiervoor had Wong Antwaun Stanley, een van zijn vaste vocalisten en een bekend figuur op de tournees van Vulfpeck, mee. Hun samenwerking was magisch, met Stanley’s roots in R&B en soul die perfect samengingen met het soepele gitaarspel van Wong.

Het was een onvergetelijke avond vol muzikale hoogstandjes en groove. Cory Wong en Antwaun Stanley stelden niet teleur en bewezen waarom ze tot de top van de hedendaagse funk behoren, niet bang zijnde het podium weg te geven aan bass of drums, waardoor het optreden vrijwel een aaneenschakeling van solo’s en andere muzikale liefdesdansjes werd.

Waar men in de jaren ’70 het geluk had met Earth Wind and Fire en Kool and the Gang, is het de generatie van nu gegund te worden vervoerd door rasmuzikanten als Cory Henry en Cory Wong. Die eerste staat begin volgende maand op het podium in Eindhoven, die laatste zette maandag wellicht een van de beste shows van het jaar in 013 neer. Met verve.

Deel: