Kamaal Williams is een van de meest veelbelovende jazzmuzikanten van zijn generatie. Met zijn vorige albums, ‘The Return’ (2016) en ‘Wu Hen’ (2018), wist hij al een groot publiek te bereiken met zijn unieke mix van jazz, funk en soul. Op zijn derde studioalbum, ‘Stings’, uitgebracht op 27 september 2023, gaat hij nog een stap verder.

‘Stings’ is een ambitieus album dat een nieuw soort fusion tussen jazz, rock en wereldmuziek introduceert. Williams’ pianospel is als vanouds virtuoos, maar hij laat zich ook inspireren door andere genres. Op tracks als ‘The Guvna’ waarop bassit Sharay Reed, van Cory Henry’s band meespeelt hoor je de funk, terwijl op ‘Little River’ minimalisme de boventoon voert. ‘Dogtown’ is dan weer meer een mainstream fusion track zoals we die herkennen uit eerder werk>

Williams is niet de enige die een belangrijke bijdrage levert aan het album. De gastmuzikanten, waaronder Sharay Reed, Brian Hargrove en Miguel Atwood-Ferguson, zijn stuk voor stuk toptalenten. Reed’s groovy bass past perfect bij Williams’ pianospel op ‘The Guvna’, Hargrove’s trompet is een drijvende kracht achter ‘Little River’ en Atwood-Ferguson’s arrangementen geven het album een extra dimensie.

Stings is een album dat je meerdere keren moet luisteren om alle nuances te ontdekken. Williams’ muziek is complex en uitdagend, maar tegelijkertijd ook toegankelijk en aanstekelijk. Het is een meesterwerk dat een blijvende indruk achterlaat.

Stings is een album dat een nieuwe standaard zet voor fusionmuziek. Williams’ mix van jazz, rock en wereldmuziek is uniek en verfrissend. Hij laat zich niet beperken door genregrenzen, maar zoekt juist naar nieuwe manieren om muziek te maken.

Op ‘The Guvna’ combineert Williams bijvoorbeeld jazzy pianospel met funky baslijnenvan Sharay Reed. Het resultaat is een track die zowel dansbaar als uitdagend is. Op ‘Little River’ laat Williams zich inspireren door klassieke en mimimalistische muziek . De track heeft is meer een soundscape dan de rest van het album en brengt de luisteraars als vanzelf tot contemplatie. Op ‘Dogtown’ neemt Williams ons mee naar een andere wereld. De track heeft zijn roots in de fusio zoals we die van bijvoorbeeld het GRP label kennen uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

‘Stings’ is een meesterwerk dat een blijvende indruk achterlaat. Het is een album dat je meerdere keren moet luisteren om alle nuances te ontdekken. Williams’ muziek is complex en uitdagend, maar tegelijkertijd ook toegankelijk en aanstekelijk.
Het is een album dat de toekomst van jazzmuziek vormgeeft. Williams blijkt een visionair artiest die de grenzen van muziek verlegt. Williams’ vermogen om verschillende genres en invloeden samen te brengen, is een van de dingen die zijn muziek zo uniek en verfrissend maakt. Het laat horen dat hij een echte visionair is die de grenzen van muziek verlegt.

Stings is een meesterwerk dat een blijvende indruk achterlaat. Het is een album dat je meerdere keren moet luisteren om alle nuances te ontdekken. Williams’ muziek is complex en uitdagend, maar tegelijkertijd ook toegankelijk en aanstekelijk. Het is een album dat de toekomst van jazzmuziek vormgeeft.(9/10)(Black Focus Records)

Deel: