Het album Rumours van Fleetwood Mac is nog een album dat heel goed wordt verkocht en steeds weer opnieuw door nieuwe generaties wordt ontdekt. Niet heel vreemd dat ze daar al meerdere keren van hebben geprofiteerd. Zo verscheen er tien jaar geleden een 35-jarige jubileumversie met een live versie van het album uit de oorspronkelijke tournee van het album uit 1977 en extra demo’s. Nu hebben ze weer oude opnames van een ander concert uit dezelfde tournee opgepoetst om nu 46 jaar na dato uit te brengen onder de noemer ‘Rumours Live’.

Het concert bestaat vooral uit nummers van de ‘hitformatie’ van Fleetwood Mac. Want deze formatie bestond hier nog maar twee jaar, terwijl Fleetwood Mac voor de komst van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks vooral een bluesformatie was. Uit deze bluesperiode (toen nog met mede oprichter Peter Green aan het roer) werd bij dit concert nog wel de hit ‘Oh Well Part. 1’ gespeeld, niet onverdienstelijk gezongen door Buckingham. Waar het poppy ‘Rhiannon’ van Stevie Nicks perfect op aan blijkt te sluiten. Maar voor de rest komt de pop/rockperiode van de band uit de tweede helft van de jaren ’70 vooral voorbij.

Je verbaast je hoeveel hits ze toen al met deze formatie hadden gemaakt in slechts twee jaar tijd. En dan zouden later nog megahits als ‘Everywhere’, ‘Tusk’, ‘Sara’, ‘Big Love’ en ‘Little Lies’ volgen, maar die bestonden hier nog allemaal niet. Hier horen we nog de typische classic rock Fleetwood Mac. Zo worden ‘Rhiannon’, ‘Gold Dust Woman’, ‘I’m So Afraid’ en ‘World’s Turning’ lekker lang uitgesponnen. Ook Christine McVie’s ‘Oh Daddy’ klinkt hier rauwer dan de studioversie. In haar ‘You Make Loving Fun’ zingt Stevie Nicks in deze liveversie een verrassende tweede stem. Ook ‘The Chain’ wordt vurig gespeeld, en ‘Second Hand News’ past daarna in het tempo. Waarna het wonderschone ‘Songbird’ de gedroomde finale is.

Er zijn veel live albums van Fleetwood Mac verschenen door de jaren heen. Op allemaal is wat af te dingen. Zo mis je hier bijvoorbeeld het onterecht tot b-kantje verworden ‘Silver Spring’ dat later bij het reüniealbum ‘The Dance’ alsnog als single verscheen. Maar wie van de classic rock Fleetwood Mac houdt uit de jaren ’70 kan zijn hart ophalen bij deze liveregistratie. (9/10) (Rhino)

Deel: