Zondag, de zwoele zondagavond van 3 september, stond het Muziekgebouw Frits in Eindhoven in vuur en vlam voor het langverwachte optreden van niemand minder dan de legendarische Duitse zangeres Nena. Het concert was niet alleen uitverkocht, maar het was ook een viering van Nena’s 45-jarige carrière in de muziekindustrie.

Het publiek werd meteen meegenomen op een muzikale reis door de tijd toen Nena het podium betrad. Met haar onmiskenbare charme en energie bracht ze een explosieve opening met ‘Liebe ist’. Het gejuich van de menigte was oorverdovend, en de sfeer in de zaal was er een waar veel artiesten jaloers op zouden zijn. Dat werd nogmaals duidelijk toen al direct daarna ‘Nur geträumt’ de zaal in werd geslingerd. 63 Jaar inmiddels maar menig jonge rockartiest kan nog een voorbeeld nemen aan de tomeloze energie van de Duitse Gabriele Susanne Kerner, zoals Nena in het echt heet.

Maar het concert was niet alleen een reis naar het verleden. Nena verwende haar fans ook met nummers van haar nieuwste album ‘Licht’. Het nummer ‘Licht’ zelf bracht een emotioneel geladen moment waarbij Nena’s krachtige vocale bereik schitterde. Naast haar solowerk gaf Nena ons ook een geweldige throwback naar de tijd van de band Nena met hits als ‘Nur geträumt’ en ‘? (Fragezeichen)’. Haar geweldige band voegde daarbij een extra dimensie toe aan de muzikale ervaring.

Nena pakte goed uit, met een achtkoppige band en flinke rockshow, waarbij verschillende sprongen werden gemaakt die bij The Ramones niet zouden hebben misstaan. The Ramones’ ‘Blitzkrieg Bop’ was dan ook niet heel erg verrassend, toen deze aan het eind van de officiële set werd gebracht. Het publiek vond het geweldig, net als het moment even daarvoor toen de Duitse van het podium af kwam en een flinke persoonlijke ronde door het publiek maakte.

Een van de hoogtepunten van de avond was natuurlijk ’99 Luftballons’, de wereldberoemde hit die in de jaren tachtig de hitlijsten domineerde. Het publiek zong luidkeels mee terwijl Nena met haar kenmerkende stemgeluid het verhaal vertelde van de rode ballonnen die de wereld bijna in een nucleaire oorlog stortten. Episch en helaas nog steeds relevant, en mooi vertolkt met een enorme witte ballon die gesigneerd door Nena het publiek in werd gewerkt.

Het concert werd afgesloten met een adembenemende reeks van toegiften, waaronder ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’ het allergrootste hoogtepunt was. Met kippenvel op de armen stonden bijna 1300 Eindhovenaren de grote hit van begin tot eind mee te zingen. Een prachtmoment. Maar ook ‘Auf einmal warst du da’, ‘Zusammen’, en ‘Alles neu’ gaven aan dat Nena er nog lang niet klaar mee was. De brede lach op haar gezicht en het overduidelijke plezier van de muzikanten spraken boekdelen. Nena’s charisma en energie straalden door de hele zaal terwijl ze afscheid nam van haar enthousiaste publiek.

In de loop der jaren heeft Nena bewezen dat ze een tijdloze icoon is in de muziekwereld. Haar vermogen om zowel de hits van weleer als hedendaagse nummers tot leven te brengen, is werkelijk bewonderenswaardig. Het concert in Eindhoven was niet alleen een viering van haar muziek, maar ook een herinnering dat Nena nog steeds een krachtige en invloedrijke artiest is die generaties blijft inspireren. Eindhoven zal deze zonnige zondagavond met Nena niet snel vergeten. Dicht op het publiek speelde de Duitse… zusammen…

Foto’s (c) Stefanie Portegies

Deel: