Herman van Veen komt met zijn ensemble naar Carré met ‘De Voorstelling’. Vanaf 25 oktober speelt hij 28 keer waarvan op 12 januari 2024 voor de 600e keer. Een unieke mijlpaal; in de 135-jarige geschiedenis van dit koninklijke theater heeft geen enkele artiest zo vaak op het toneel van Carré gestaan.

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn’ (Niemands knecht, niemands baas). Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen zo’n honderdtachtig cd’s, evenveel boeken, twee dozijn toneelstukken en een boel schilderijen. Voor zowel zijn artistiek als humanitair werk kreeg hij dikwijls bloemen. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in die van de Nederlandse Leeuw. Herman heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award. In Frankrijk Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale. Juni 2021 kreeg hij in Duitsland de Joachim Ringelnatz Literatur Preis.

Hoop dat we halverwege zijn.

Het was de Vlaamse Louis Dekker,
de toenmalige administrateur van Carré,
die ons vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw
naar Carré haalde.

Debuteerde met een overweldigend gevoel
in Carré op 6 mei 1971.
Plofte bijna van vreugde.

Na die eerste voorstelling schreef Wim Kan
“Ik ga u aandachtig gadeslaan
en wachten of ik u zie slagen.
Ik hoop het en voorspel het.”

In de herfst word ik begeleid
door mijn vrienden en collega’s
Edith Leerkes, Kees Dijkstra,
Jannemien Cnossen en de net afgestudeerde Lieke Meijers.
We komen met verhalen, liedjes en muziek.
Zal dansen wat ik dansen kan.

Van Veen maakte zijn solodebuut in Carré 52 jaar geleden, in 1971 met de voorstelling ‘Harlekijn’. Hierin toonde hij zijn typerende mix van muziek, poëzie, kleinkunst, dans en visuele elementen. Hierna volgden nog tientallen programma’s, waaronder ‘De zaal is er’ (1986), ‘Alles in de wind’ (1996) ‘Nederlanders in Carré’ (2008) en ‘Kersvers’ (2014).

Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré: “Ongelofelijk hoe Herman de lat maar blijft verleggen en elke avond bijzonder maakt, telkens weer. Vol trots heb ik hem symbolisch de sleutel van Carré overhandigd – ook daarin is Herman uniek. We verheugen ons op deze nieuwe mijlpaal.”

Van Veen brak twee jaar geleden het ‘record’ van het grootste aantal solo-optredens in Carré. Daarvoor ontving hij de lat van Carré uit handen van Madeleine van der Zwaan. Het oude record stond op naam van Toon Hermans, die in totaal 556 keer solo op het iconische toneel stond. Dit viel samen met het heugelijke feit van 50 jaar in Carré, gesymboliseerd in 50 gouden ballonen.

De groep artiesten dat de afgelopen eeuw honderden keren op het toneel van Carré stond is beperkt. Onder Hermans en Van Veen staan in het klassement onder anderen Freek de Jonge, Paul van Vliet, Youp van ’t Hek en Jochem Myjer. Het is Carré-traditie om een honderdtal voorstellingen met de welbekende rode ballon te vieren. Vanaf 12 januari 2024 zal Van Veen officieel koploper zijn met 600 voorstellingen in Carré.

De mijlpalen van Herman van Veen in Carré op een rij:
* Herman van Veen ‘500 x Carré’- 25 november 2014
* Herman van Veen ‘50 jaar in Carré’ – 1971 – 2021
* ‘De lat van Carré’ – Herman van Veen 561 x – 29 juli 2021

Binnenkort: * Herman van Veen ‘600 x in Carré’ – 12 januari 2024

Deel: