‘Mission Impossible: Dead Reckoning, Part one ‘(2023) is het 7de deel binnen de Mission Impossible franchise. Al in 2019 deelde Tom Cruise mee dat deel 7 en 8 achter elkaar gedraaid zouden worden en de regisseur en tevens scenarioschrijver van beide films Christopher McQuarrie zou worden.

Christopher McQuarrie had al eerder samengewerkt met Tom Cruise in ‘Jack Racher’ (2012) als ook in ‘Edge of Tomorrow’ (2014) en ook de twee delen van Mission Impossible voorafgaand aan ‘Mission Impossible:  Dead Reckoning, Part one ‘ (te weten ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ (2015) en ‘Mission Imposssible: Fallout’ (2018) waren van zijn hand dus men kan wel stellen dat McQuarrie wel vertrouwd was met de Mission Impossible films en wist wat er van hem verwacht werd. Toch verliep de productie allesbehalve voorspoedig. De opnames begonnen in 2020 in Italië en toen werd de productie geconfronteerd met Covid 19 en de gevolgen ervan. Opnames moesten stil gelegd worden en cast en crew raakte verzeild in de nodige lockdowns. Het gevolg was de nodige vertragingen waardoor de kosten omhoog gejaagd werden. ‘Mission Impossible: Dead Reckoning, Part one‘ zou met een vermoedelijk budget van $ 291.000.000 de duurste film uit de reeks worden en het is maar de vraag of deze productie uiteindelijk winst zal gaan maken.

De Russische duikboot Sebastopol bevindt zich onder het Poolijs van Antarctica om een nieuwe stealth mode te testen. Daarvoor is zeer nieuwe en ver gevorderde Artificiële Intelligentie aan boord maar het is juist dit computersysteem dat zich tegen de bemanning keert. Het systeem verleidt de bemanning om een torpedo af te vuren die zich vervolgens in de duikboot zelf boort. De duikboot vergaat met man en muis. De tijd verstrijkt en IMF agent Ethan Hunt (Tom Cruise) heeft de opdracht gekregen om de cruciform sleutel terug te halen bij het voormalige teamlid Ilsa Faust (Rebecca Ferguson). De IMF heeft een beloning op het hoofd van Faust gezet maar Hunt kiest haar kant als er de nodige Arabische agenten haar trachten te doden. Faust weet zo te ontsnappen. Later krijgt Hunt de opdracht van zijn baas Kittridge (Henry Czerny) de opdracht om de twee delen van de sleutel te vinden en krijgt te horen hoe de artificiële intelligentie, nu de Entity genoemd, zich geïnfiltreerd heeft in de computernetwerken die de militaire en financiële werelden aansturen.

Met die sleutel heeft men de macht om Entity zowel te gebruiken als ook om buiten spel te zetten. Zo schijnt het dat een helft van die sleutel zich bevindt bij iemand die op punt staat te vertrekken van het vliegveld van Abu Dhabi. Hunt met teamleden Benji Dunn (Simon Pegg) en Luther Stickell (Ving Rhames) proberen de man te onderscheppen maar ze worden behoorlijk gehinderd door het feit dat er schijnbaar een nucleaire bom aanwezig is, US agenten Briggs (Shea Whigham) en Degas (Greg Tarzan Davis) die Hunt wensen in te rekenen voor het feit dat hij Faust heeft laten ontsnappen achter Hunt jagen en de terrorist Gabriel (Esai Morales) met wie Ethan nog een appeltje te schillen heeft ook zijn zinnen op die sleutel heeft gezet. Door met name het toedoen van Benji wordt de bom dat een blindganger blijkt te zijn onschadelijk gemaakt en raakt de sleutel door het toedoen van de zakkenroller Grace (Hayley Atwell) noch in de handen Gabriel noch in de handen van Ethan en zijn mannen. Het spoor van Grace leidt naar Rome waar zowel Gabriel en zijn wat hysterische rechterhand en huurmoordenaar Paris (Pom Klementieff) als Hunt en zijn team waar zich nu ook Ilsa bij aangesloten heeft achter de zakkenroller aanjagen. Na een lange en hectische achtervolging weet Grace weer te ontsnappen. Dit keer naar Venetië waar het lijkt dat Gabriel werkt voor de wapenhandelaar Alanna Mitsopolis (Vanessa Kirby). Daar komt het tot een confrontatie tussen Gabriel, Entity en het team van Hunt en het is het team dat hier een belangrijk verlies moet incasseren. Grace besluit zich bij het Ethan’s team te voegen en nu moet men voorkomen dat de beide helften van de sleutel tijdens een rit met de Orient Express inde handen van Gabriel terecht komen.

Zo neergeschreven lijkt het plot van ‘Mission Impossible: Dead Reckoning, Part one‘ heel complex maar tijdens het bekijken van de film zelf voelt dat nergens zo. De film neemt je en sleept je van de ene actie-scene naar de andere. Terwijl Nadine Whitney van The Curb de film bekritiseerde dat de film lang en slordig gepaced was had ik zelf het gevoel dat ik nergens de tijd kreeg om op adem te komen en zat ik op het puntje van mijn stoel bij de ene na de andere spectaculaire actie-scene. Persoonlijk – en ik heb dat wel al eens eerder aangegeven, ben ik geen grote fan auto achtervolgingsscènes en ik vond de achtervolging in Rome waar Grace en Hunt aan hun achtervolgers trachten te ontsnappen, deels in een politie-auto, deels in een Fiatje 500 veel te lang duren maar in andere scenes zoals die op het vliegveld, de gevechtsscene tussen Paris en Hunt in een smal steegje in Venetië en vooral de momenten in de Orient Express werd ik volledig meegesleept.

Meer nog dan de Bondfilms hebben de Mission Impossible-films de actiefilm opnieuw gedefinieerd. Dat komt voor een deel door Tom Cruise die met heel veel bevlogenheid en ook met het nodige risico veel van de stunts zelf doet. Natuurlijk, het dient ook wel tot de zelfpromotie van Cruise zelf maar je kunt hem de inzet en de al eerder genoemde bevlogenheid niet ontkennen en sommige stunts zijn ongelooflijk en worden door Cuise’s inzet alleen nog maar indrukwekkender. Het hoogtepunt in deze film is de crash van een trein waar de ene climax gevolgd wordt door een andere en wat een prima slotakkoord voor dit deel vormt.

Cruise mag de spil zijn in deze films maar men besefte ook al meteen dat Cruise zelf te weinig warmte in een film kan krijgen. Daarom is het team binnen een Mission Impossible film zo belangrijk. De verbinding die Ethan met zijn teamleden heeft zorgt voor de emotionele ondertoon. Ving Rhames is er al vanaf de eerste ‘Mission Impssible’ (1996) bij, Simon Pegg is er vanaf ‘Mission Impssible III’ (2006) bij. De teamleden zijn meer dan bijfiguren, zij vormen het kloppende hart van de film, iets dat Cruise alleen een film niet kan meegeven. De extra dramatische kracht van ‘Mission Impossible: Dead Reckoning, Part one’ komt voort uit het feit dat zowel Entity als Gabriel Hunt proberen te raken door het team. Een team dat dus Ethan’s kracht is als ook zijn Achilleshiel.. Zo is er een dialoog die ik me wel in de trailer herinner maar niet meer zeker weet of hij ook te horen was in de film.

Luther Stickell: Ethan, what’s your objective? What’s your ultimate objective?
Ethan Hunt: Your life will always matter more to me than my own.
Luther Stickell: None of our lives can matter more than this mission.
Ethan Hunt: I don’t accept that.
Zoals al aangekondigd door de toevoeging part one loopt dit deel niet af en moeten we wachten nadat we laatste woorden van Kittridge hebben gehoord op part two die pas ergens in 2024 zal uitkomen.
[last lines] Eugene Kittridge: [voice-over] We cannot escape the past. Some of us are doomed to repeat it. Grace may believe you saved her from her fate, but you and I both know you merely bought her time. But that’s the pattern, isn’t it? A cross you’ve been left to bear. The closer someone gets to you, the harder it is to keep them alive.
Benji Dunn: [seeing Ethan parachute down]Thank God.
Eugene Kittridge: [voice-over, continued] A new day brings a new burden. The key is only the beginning. Wherever it leads, wherever it takes to get there, you’ll have to do it on your own. Should you fail in your mission, the Entity wins. Gabriel wins. And the world will pay the ultimate price. Should any members of your team be caught or killed, their sacrifice will have been in vain. So hurry. There isn’t much time. The world doesn’t know it, but they’re counting on you. Good luck, Ethan.

Eerlijk gezegd duurt het me nu al te lang eer dit vervolg komt.

Regie: Christopher McQuarrie.
Acteurs: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga, Henry Czerny, Shea Wingham, Cary Elwes, Greg Tarzan Davis, Frederick Schmidt.
Gezien: EUROSCOOP, Maasmechelen (B).

Waardering : 7,5

Deel: