Na jaren van corona en het eindelijk vieren van het 50e Roskilde Festival in 2022, markeert het Roskilde Festival dit jaar een nieuw begin – het eerste van de volgende 50 festivals. Een voor de hand liggende reden om nieuwe perspectieven te openen en hoop te geven aan de nieuwe generaties

Agendasettende headliners als Lizzo, Caroline Polachek en een Climate Justice Talk met een aantal van ’s werelds belangrijkste jonge pleitbezorgers voor duurzaamheid, Louisa Neubauer (Duitsland), Helena Gualinga (Ecuadoraanse Amazone), Hilda Flavia Nakabuye (Oeganda) en Selma de Montgomery (DK) maakten deel uit van het programma waarmee het Roskilde Festival zaterdagavond werd afgesloten.

Een festival dat zijn ambitie om dromen te ontvouwen, hoop voor de toekomst te inspireren en te promoten volledig heeft waargemaakt.

Signe Lopdrup, CEO van het Roskilde Festival, zegt: “Dit jaar hebben we er speciaal op gelet dat Roskilde Festival het sterke platform voor jongerencultuur blijft dat we de afgelopen 50 jaar zijn geweest. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor nieuwe generaties.”

“We leven in een tijd die wordt gekenmerkt door ernstige crises, en dit heeft gevolgen voor de nieuwe generaties. Bij het ontwikkelen van het festival van dit jaar kregen we keer op keer te horen dat jongeren het moeilijk vinden om zich een positieve toekomst voor te stellen.
Als het soort festival dat we zijn, beschouwen we het als een deel van onze verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. En we geloven dat we dat kunnen – door middel van kunst, gemeenschap en de manier waarop we bouwen en leven op Roskilde Festival willen we jongeren weer hoop geven.
We wisten ook niet zeker of de jonge deelnemers terug zouden komen na Corona. Maar dat deden ze wel. Roskilde Festival 2023 bleek precies het nieuwe begin te zijn waar we van droomden en op hoopten.”

Lil Nas X en oestermeditaties

Van het optreden van queer-icoon Lil Nas X op het grootste podium van het festival tot een gloednieuw performancestuk dat speciaal voor Roskilde Festival is gemaakt door de erkende kunstenaar en choreograaf Marikiscrycrycry, alle acts en evenementen hebben de hoop op het creëren van een meer verenigde en inclusieve wereld in de schijnwerpers gezet.
De gasten kregen de kans om eten uit alle hoeken van de wereld te proeven. Deelnemen aan oestermeditaties, lezingen, workshops over kritische en politieke poëzie en rapbattles over mensenrechten. En nog veel meer…

“Inclusiviteit en diversiteit zijn belangrijk voor de jongere generaties en voor hun hoop en dromen voor de toekomst. Zowel als het gaat om respect voor elkaar als voor de wereld in ruimere zin. Als festival dat deze dromen wil weerspiegelen en inspireren, is het een van onze belangrijkste taken om deze diversiteit en inclusiviteit te presenteren,” zegt Signe Lopdrup.

Gedurende acht dagen heeft Roskilde Festival niet minder dan 205 acts gepresenteerd, en een heleboel artiesten, schrijvers, performers, sprekers, grafittisch schilders en architecten die allemaal hebben bijgedragen aan het volledige programma.

Winst gedoneerd aan liefdadigheid

Signe Lopdrup verwacht dat Roskilde Festival 2023 een winst zal genereren van ongeveer 13-15 miljoen DKK. Omdat het een festival zonder winstoogmerk is, wordt alle winst gedoneerd aan initiatiefnemers en organisaties die de mogelijkheden en dromen van jonge mensen ondersteunen.

Sinds 1971 brengt Roskilde Festival generaties jongeren samen rond muziek, kunst en gemeenschap.Roskilde Festival wordt georganiseerd door de Roskilde Festival Charity Society en wordt mogelijk gemaakt door 30.000 vrijwilligers. Alle opbrengsten van het festival worden gedoneerd aan humanitaire, non-profit en culturele activiteiten ten behoeve van met name kinderen en jongeren. In de loop der jaren heeft het Roskilde Festival meer dan 57 miljoen euro opgebracht voor het goede doel.

Roskilde Festival 2024 vindt plaats van 29 juni – 6 juli.

Deel: