Op 23 juni 2023 was het al vroeg druk op de Arena Boulevard. Naast dat er een uitverkocht concert in de Arena was van ‘The Weekend’ stonden er in de rij bij AFAS live ongeveer zes duizend fans te trappelen om naar binnen te gaan. Hun favoriete artiest Dean Lewis speelde daar zijn grootste show ooit in Nederland. Veel van de fans waren begin dit jaar ook al naar zijn concert in Tilburg geweest, maar déze zaal vonden zij wel erg bijzonder. Met twee keer de capaciteit van de vorige shows in Tilburg was dit wel écht een optreden die zij graag wilden meemaken.

Ook het voorprogramma, Karsten Belt, was niet onbekend onder de fans. Hij werd via TikTok ontdekt door Dean Lewis, toen de saxofonist een video uploadde van een solo die hij had gemaakt op het liedje ‘Be Allright’. Een jaar later stond hij met de zanger op het podium van Paradiso in Amsterdam en Tivolivredenburg in Utrecht. Het lijkt nu een traditie geworden dat Karsten op het podium staat met Dean Lewis en zo stond de 22-jarige ook afgelopen vrijdag voor zes duizend man op te treden in de zaal van AFAS live. Na zijn opening met bekende liedjes als ‘Perfect’ van Ed Sheeran en ‘Dancing Queen’ Van ABBA en een letterlijke ‘mic drop’, was het aan Michael Aldag, een jong aanstormend talent uit het Verenigd Koninkrijk, om het publiek verder op te warmen voor de Australische Dean Lewis. Deze jonge zanger maakte dankzij The Levi’s Music Project een snelle start aan zijn carrière. Zijn set viel zeker in de smaak bij het publiek.

De zanger bewoog vol energie over het podium. Ook kreeg hij de zaklampjes in de zaal aan die een zee van licht creëerde voor de artiest. Een intiem momentje waarbij hij even op de geluidsbox voor op het podium ging zitten werd erg goed opgevangen. Al snel kwam er een einde aan het voorprogramma en kon het échte feestje dan toch écht beginnen. Sommige fans zaten al sinds negen uur ‘s ochtends in de rij, wachtend op dit moment.

De spanning werd opgebouwd met een muzikaal intro geleid door drums van Luke Davidson. Na de opkomst van de zanger ging dit naadloos over in het eerste nummer ‘looks like me’. Onder andere de bekende nummers ‘Half A Man’ en ‘How Do I Say Goodbye’ kwamen langs. Deze liedjes werden allemaal luidkeels meegezongen door de mensenmassa in de zaal. Naast eigen nummers had de Australische zanger ook nog een liedje van Coldplay op zijn setlist staan. Na een intiem begin dacht het publiek dat bij een korte stilte en gedoofde lichten het lied afgelopen was, maar met een sterk stukje instrumentaal werk en een grootse zee van licht bleek dit zeker niet waar. Tot grote verbazing van het grootste gedeelte van de zaal zat Karsten Belt opeens achter de piano en trapte hij het volgende couplet af met klanken die klonken alsof ze uit een gouden keel kwamen. Hij maakte zijn podium zangdebuut. Verbaasd van het feit dat de saxofonist niet alleen goed kan blazen, maar ook kan zingen, ging het publiek nog een keer los toen daarnaast ook nog Michael Aldag het podium op kwam rennen. Er kan wel gesteld worden dat dit een van de spectaculairste liedjes was van de avond. Dat lees je goed.

Er was nog een enorm spectaculair liedje vrijdagavond in de grote zaal van AFAS live. Deze was echter iets minder onverwachts. Een traditie werd voortgezet. Zoals eerder benoemd kreeg Karsten zijn carrière een enorme boost door de erkenning van Dean Lewis toen hij de solo op ‘Be Allright’ hoorde die de jonge saxofonist had gemaakt. Sinds die tijd is het een traditie geworden dat Karsten deze solo door de zaal laat klinken tijdens de live performance van het lied die Dean Lewis ten gehore brengt. Dit kreeg door het publiek in Amsterdam ook een warm onthaal.

Na en een paar high fives uitgedeeld te hebben aan de fans op de voorste rijen begon de artiest aan het nummer ‘Waves’, een van zijn eerste bekende liedjes uit 2017. De fans zagen hoe hun held het Nederlandse rood-wit-blauw als een cape droeg terwijl hij het publiek in keek. Ze konden nog één keer los gaan voordat de zanger weer van het podium verdween. Een groot succes kun je het wel noemen. Fans hopen dat hij snel weer terug komt om nog meer mensen te vermaken met zijn aanstekelijke, maar ook gevoelige en intieme muziek.

Foto’s (c) Larissa Derks

Deel: