Onlangs brachten de Zweedse geestelijken hun vierde EP uit, wederom gevuld met ver-‘Ghost’e-covers. Toevallig net op tijd om de nieuwe Europese tour te ondersteunen. Geopend wordt er met een heerlijke versie van het obscure en voor mij onbekende ‘See No Evil’ (uit 1977) van een zekere Television. Even het nogal saaie origineel gecheckt en geconcludeerd mag worden dat Ghost er een fantastische song van heeft gemaakt. De oud-leden zullen de heer Forge dankbaar zijn voor deze aanvulling op hun pensioen. Het navolgende ‘Jesus He Knows Me’ (Genesis) is natuurlijk veel bekender en is hier vooral heaviër geworden, maar blijft toch redelijk dicht bij het al erg lekkere origineel. Check vooral de hilarische clip!

The Stranglers’ ‘Hanging Around’ is niet helemaal mijn kop wijn, maar is wel een aanstekelijke en gedreven uptempo punkrocker. En doet wat aan Deep Purple denken met die prominente Hammond in de mix. Het alom geliefde ‘Phantom of the Opera’ doet de versie van Iron Maiden alle eer aan maar gaat er niet overheen, daarvoor zit het epische origineel te veel verankerd in ieders metalen geheugen. Al past Papa Emeritus’ IV (Tobias Forge) stem er prima bij en leveren de Nameless Ghouls echt prachtige solo’s en baswerk af. Het slotnummer krijgt extra lading nu Tina Turner net is overleden. Haar ‘We Don’t Need Another Hero’ wordt prachtig uitgevoerd en vooral Tobias overtreft zichzelf wanneer hij in het refrein flink uithaalt. Een mooi en ongepland eerbetoon aan de fantastische artieste die Turner toch zeker was.

Hoewel de versies niet heel ver afwijken van de originelen, op ‘See No Evil’ na, is het toch een geestig tussendoortje geworden, welke ook nog eens verpakt zit in prachtig artwork. Ook de productie is tot in de puntjes verzorgd, zoals we gewend zijn van de Zweden. Een fijn tussendoortje die het wachten op een nieuw Ghost album wat veraangenaamd.
(8/1]) (Spinefarm Records)

TRACKLIST:
1. See No Evil (Television)
2. Jesus He Knows Me (Genesis)
3. Hanging Around (The Stranglers)
4. Phantom Of The Opera (Iron Maiden)
5. We Don’t Need Another Hero (Tina Turner)

Deel: