De dag: woensdag. De stad: Tilburg. Buitentemperatuur: 22 graden. Binnentemperatuur: dik daarboven. Sfeer buiten: gespannen. Sfeer binnen: D. I. S. C. O.! Kool and the Gang stonden woensdagavond in 013, Tilburg en met de legendarische Robert ‘Kool’ Bell kon het dak niet anders dan er grandioos af te gaan.

De zaal was tot de nok toe gevuld met enthousiaste fans, waarvan velen overduidelijk jonger waren dan de band zelf. Het was duidelijk dat de muziek van Kool & the Gang de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds nieuwe generaties weet aan te spreken. De sfeer in de zaal was dan ook uitbundig en vol energie.

De iconische band bestaat volgend jaar alweer 60 jaar en nog steeds touren Robert ‘Kool’ Bell en George Brown de wereld rond met hun onuitputtelijke energie. Met zo’n 20 hits in Nederland alleen al staan de mannen garant voor een avond van herkenning. Hoewel er geen glitterbol was, compenseerden de bandleden dit ruimschoots door zelf te schitteren in outfits die meer glitter bevatten dan de gemiddelde glitterbol.

Het concert ging van start met het de hit ‘Fresh’, waarmee Kool & the Gang luidkeels werd ontvangen. Het publiek werd direct meegesleept door de funky beats en herkenbare melodieën als ‘Too Hot’ en ‘Joanna’. De hits volgden elkaar in rap tempo op, waarbij de hele zaal luidkeels meezong en meedanste. Maar ook de solo’s en moddervette funk regeerden de 013 gedurende het concert.

Kool & the Gang nam het publiek gedurende het concert mee op een muzikale reis door hun 60-jarige repertoire. Nummers als ‘Jungle Boogie’ en ‘Hollywood Swinging’ zorgden ervoor dat de zaal geen seconde rust had en wel mee moest dansen. alsof dat een straf was. Kool en zijn Gang toonden hun vakmanschap en stonden garant voor een strakke uitvoering van elk nummer, zoals we dat gewend zijn van Amerikaanse bands. Het publiek ging volledig uit zijn dak en de zaal veranderde in één grote dansvloer. De funky grooves en aanstekelijke melodieën brachten iedereen in beweging, ongeacht leeftijd of achtergrond.

De hoogtepunten van de avond kwamen aan het einde, met de iconische hits ‘Cherish’, ‘Let’s Go Dancing’, ‘Ladies Night’, ‘Get down on it’ en de toegift het onvermijdelijke ‘Celebration’. Kool & the Gang heeft bewezen dat hun muziek nog steeds relevant en krachtig is, zelfs na al die jaren.

Foto’s (c) Jeroen Nieuwstad

Deel: