Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince, zou vandaag 65 jaar zijn geworden. Hij behoeft eigenlijk geen introductie en was ruim 30 jaar een grootheid in de muziekwereld. Hij was een artiest in de funktraditie en gitarist in de rocktraditie, een componist, pianist, toetsenist, bassist en danser. Daarnaast ook platenproducer, en zelfs ook filmregisseur en acteur.

Nadat Prince met debuutalbum ‘For You’ vrijwel zijn hele budget had opgemaakt, bracht hij in oktober 1979 het ruigere, meer expliciete, low-budget album ‘Prince’ uit. Het nummer ‘I Wanna Be Your Lover’ werd zijn eerste Amerikaanse hit. Nadat Prince groepen zoals The Time en Vanity 6 op weg had geholpen met door hem geproduceerde, gecomponeerde en volgespeelde albums, kwam eind oktober 1982 het dubbelalbum ‘1999’ uit. Het titelnummer van het album werd in de Verenigde Staten net geen top 10-hit. De videoclip van de opvolger ‘Little Red Corvette’ was een van de eerste videoclips die MTV uitzond van een Afro-Amerikaanse artiest. Andere succesvolle albums uit de jaren tachtig waren ‘Purple Rain’ (1984) en ‘Sign “☮” the Times’ (1987).

Op zijn 35e verjaardag op 7 juni 1993 kon hij niet langer op de naam Prince reageren omdat zijn platenmaatschappij de rechten op de artiestennaam ‘Prince’ had. Hij koos toen een onuitspreekbaar symbool als naam, wat later werd veranderd naar TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince).

Dat Prince een speciale band met Nederland heeft blijkt wel uit de vele (verrassings) concerten die hij de laatste jaren gaf. In 2011 stond hij 3 keer op het North Sea Jazz festival en was hij ook als verrassingsact bij het optreden van Larry Graham in 2013. Een maand later gaf hij twee verrassingsconcerten in de Amsterdamse Melkweg en in juli 2012 gaf hij een avond- en nachtconcert in de Paradiso. In mei 2014 stond Prince in de ZiggoDome met een fantastisch “Best-Off”-concert.

Prince overleed op 21 april 2016, Paisley Park Studios, Chanhassen, Minnesota, Verenigde Staten

Deel: