De Ziggo Dome was gisteren paars gekleurd. Niet alleen de LED-gevel was aangepast maar zelfs de portier had zijn tradionele rokkostuum ingeruild voor een paars exemplaar. Of het verzoek van de concerthal kwam of van de artiest zelf blijft de vraag, maar de dresscode ‘wear purple’ werd door 99% van de aanwezige fans opgevolgd. Prince was weer eens in Amsterdam, voor zijn Hit And Run Part II tour, en dat moest iedereen weten.

Hoewel ‘His Royal Badness’ bijna elk jaar wel een optreden in Nederland geeft blijft het een mysterieuze lading houden. In 2011 stond hij opeens in de Melkweg voor een verrassingsconcert en vorig jaar stond hij op het North Sea Jazz festival om een maand later een avond- en nachtconcert in de Paradiso te geven. Je weet als fan ook niet precies waar je aan toe bent. Zo is het onduidelijk wanneer hij er is, waar hij speelt en welke setlist hij die avond voor gaat schotelen. Dit maakt het altijd weer spannend en onvoorspelbaar. De concerten van vorige week in Engeland deden vermoeden dat er bijzonder optreden zat aan te komen met misschien wel een paar hits deze keer.

Wanneer de eerste tonen van ‘Let’s Go Crazy’ gespeeld worden is al meteen duidelijk dat dit een feest van herkenning gaat worden. Hoewel hij echt al 55 jaar is, staat Prince als een jonge, gretige vent op het podium met naast zich het trio 3RDEYEGIRL die er niet alleen heerlijk uitzien maar ook geniaal muziek kunnen maken. Met name de kunsten van Hannah Ford op de drums zijn ongekend goed. Na een half uur is het publiek volledig in de macht van de artiest door de vloedgolf van hits. ‘Little Red Corvette’, ‘U Got The Look’, ‘1999’, ‘Musicology’, ‘Kiss’, ‘When Doves Cry’, ze komen allemaal voorbij en sommige zelfs in een funkversie die nog beter is dan het origineel. Wanneer Prince zelf de basgitaar ter hand neemt zie je hem genieten als rasartiest en ook zijn vocale zuiverheid is opmerkelijk. Het middelste gedeelte is een mix van nieuw werk, albumtracks en zelfs wat b-kantjes maar voor de echte liefhebber moet het een genot zijn om de meestergitarist aan het werk te zien. Tegen het einde van het concert neemt Prince plaats achter de piano en tovert hij nog snel wat hits tevoorschijn die een beetje ongeïnspireerd overkomen en het lijkt er zelfs op dat ‘Diamonds And Pearls’ al na 1 minuut wordt afgekapt.

Gelukkig is het sluitstuk van deze avond de klassieker ‘Purple Rain’ die weer met volle passie wordt gespeeld. Een wereldshow zonder te veel show maar met vooral veel fantastische muziek van een kleine grote man. Prince kwam op de fiets naar de Ziggo Dome en werd daarna op handen gedragen.

Deel: