‘Hana’ is de titel van het nieuwe album van Sophie Ellis-Bextor en het is haar zevende studioalbum. Voor dit album werkte Sophie Ellis-Bextor samen met singer-songwriter Ed Harcourt, met wie ze ook haar eerdere albums ‘Wanderlust’ en ‘Familia’ schreef.

Kenmerkend aan deze albums is dat ze allemaal opgebouwd zijn op basis van een thematisch frame van een locatie, in het geval van het nieuwe album ‘Hana’ was de locatie Japan. “Ik vond het echt een briljante manier om te schrijven, omdat je een cast van personages hebt en een scène om in te komen.”, aldus Sophie Ellis-Bextor. Het geeft het album een dromerige en caleidoscopische sfeer.

In februari 2020 maakte Sophie een reis naar Japan en deze trip is van grote invloed geweest voor het ontstaan van het album ‘Hana’. ‘Hana’ is het Japanse woord voor bloesem, de reden waarom Sophie Ellis-Bextor het album zo wilde noemen is omdat ‘Hana’/bloesem staat voor lente en een nieuw begin. Het album staat voor optimisme. Begin 2020 werd de hele wereld compleet op zijn kop gezet, dit had effect op de creativiteit en het schrijfproces van ‘Hana’.

De openingstrack ‘A Thousand Orchids’ klinkt, mede door het synthesizer intro, fris en neemt de luisteraar direct mee op reis. Het album bevat een mooie mix van rustige nummers en fijne uptempo tracks. Zo klinkt ‘Breaking The Circles’ meteen vertrouwd, mede door de lekkere uptempo sound en een sterk refrein.

De uptempo track ‘Untill The Wheels Fall Off’ mag zich tot één van de pareltjes van het album rekenen. Ook hier is de herkenbare Sophie Ellis-Bextor stijl zeer goed hoorbaar, het is catchy en blijft hangen. Voor Sophie is het één van haar favoriete tracks van het album. Daarnaast is ‘Untill The Wheels Fall Off’ een ode aan haar in juli 2020 overleden stiefvader John. Een aantal woorden in de songtekst van het lied hebben hun oorsprong uit een brief van haar stiefvader John, die ze vonden op de dag dat hij overleed.

‘Lost In The Sunshine’ laat de luisteraar erg naar de zomer verlangen. De inspiratie voor dit nummer was dan ook een dromerige, hete en zonnige dag waar je een Margarita cocktail drinkt, net als in een oude film aldus Sophie Ellis-Bextor. Het interessante ‘We’ve Been Watching You’ is een goede track om het album af te sluiten.

‘Hana’ is een prachtig album wat de luisteraar mee neemt op een fijne en zomerse reis. De dromerige stijl in combinatie met de uptempo en hier en daar disco achtige nummers maken ‘Hana’ een waar genot om naar te luisteren. De luisteraar waant zich gedurende deze 12 nummers op een prachtige trip in Japan met als gids Sophie Ellis-Bextor. (8/10) (Cooking Vinyl)

Deel: