De Nigeriaanse muzikant Seun Kuti, zoon van Afrobeat-legende Fela Kuti, is maandag gearresteerd omdat hij een politieagent zou hebben aangevallen.

Een video die in het weekend op sociale media opdook toont Kuti die een confrontatie heeft met een ongewapende politieagent op een drukke snelweg in Lagos. In de video is te zien hoe Kuti tegen de agent schreeuwt en hem wegduwt. Ook lijkt hij de agent op een gegeven moment te slaan.

Het Lagos State Police Command zei in een verklaring dat Kuti werd gearresteerd nadat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Hij werd naar het hoofdbureau van politie in Ikeja gebracht, waar hij door rechercheurs werd ondervraagd.

Kuti heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en gezegd dat hij zich verdedigde tegen de agent, die volgens hem probeerde zijn auto te rammen. Hij heeft ook gezegd dat hij niet wist dat de agent ten tijde van het incident een politieagent was.

Kuti moet dinsdag voor de rechter verschijnen. Hij kan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen als hij wordt veroordeeld voor het aanvallen van een politieagent.

De arrestatie van Kuti heeft geleid tot verontwaardiging bij veel Nigerianen, die de politie hebben beschuldigd van intimidatie en brutaliteit. Kuti is een uitgesproken criticus van de Nigeriaanse regering en al lange tijd een voorvechter van mensenrechten. Zijn arrestatie wordt door velen gezien als een poging om zijn kritiek het zwijgen op te leggen.

De Nigeriaanse politie ligt onder vuur vanwege haar aanpak van de #EndSARS protesten, die plaatsvonden in oktober 2020. De protesten werden uitgelokt door het doden van een jongeman door een politieagent. De protesten veranderden al snel in een landelijke beweging tegen politiegeweld.

De Nigeriaanse regering ontbond uiteindelijk de Special Anti-Robbery Squad (SARS), een eenheid van de politie die berucht was om zijn brutaliteit. Veel Nigerianen vinden echter dat de politie niet genoeg heeft gedaan om zichzelf te hervormen.

De broer van Seun, muzikant Femi Kuti heeft via een verklaring laten weten dat de hele familie Kuti vierkant achter Seun staat, en dat hij juridische bistand krijgt door het advocaten-team van de familie Kuti.

Inmiddels geven vele collega muzikanten blijk van hun Steun aan Seun Kuti middels posts op social media

De arrestatie van Seun Kuti herinnert aan de uitdagingen waarmee Nigeria wordt geconfronteerd in zijn strijd tegen het politiegeweld. Het is ook een herinnering aan het belang van vrije meningsuiting en het recht om de regering te bekritiseren.

Deel: