Geen straf, deze Brabantse band Straf. Deze zevenkoppige band uit Den Bosch noemt zich een zogenaamde muziektheaterformatie. Niet vreemd, want de band brengt veel meer dan alleen maar muziek. Hun voorstellingen zijn een vorm van theater. Of ze nu in kroegen, in zalen, in theaters of op festivals spelen; het blijft een stuk muziektheater. De band draait inmiddels al weer zo’n jaar of twintig mee en heeft in die jaren de EP’s ‘Zinkend Schip’ uit 2007 en ‘Vraatzucht’ uit 2010, alsmede het volledige album ‘Pompen Of Verzuipen’ uit 2008 uitgebracht. Met de uit Den Bosch afkomstige regisseur en kunstenaar Lucas Kastelijn brachten zij de goed ontvangen voorstelling ‘Wladiwostok!’.

Onlangs is van Straf het album ‘Zeppelin’ verschenen met daarop elf door de band zelfgeschreven nummers. Het album is opgenomen in de studio Wild Verband te Boxmeer van B.J. Baartmans. Die heeft zelf ook voor de productie getekend en heeft op enkele nummers gitaar gespeeld en meegezongen. Gezongen wordt er in het Nederlands met – uiteraard – een duidelijke Brabantse tongval. Muzikaal bevindt de band zich ergens tussen West- en Oost-Europese folk, blues, big band, soul en rock ’n roll, waarbij de band er door het gebruik van de in deze genres niet gebruikelijke instrumenten een eigen draai aan geeft. Instrumenten als een zingende zaag, een voetpomptoeter en wen wasbord zijn naast de gitaar, bas, drums, saxofoon en een trompet te horen.

Het hele album schildert het leven op een gesloten afdeling met verhalen over en van de zonderlingen, die men er aantreft: alcoholisten, psychopaten, onaangepasten. Nummers van het album die mijn inziens een bijzondere vermelding verdienen zijn tracks als ‘Wolvenaard’, ‘Orkest Met De Gouden Tanden’ en ‘Willem’. Gaandeweg het album wordt het Grote Plan duidelijk: de ontsnapping uit het instituut. Maar waarmee dan? Met de ‘Zeppelin’ natuurlijk, die hier speciaal voor is gebouwd, en waarmee het album wordt afgesloten. ‘Zeppelin’ is een leuke cd geworden, waar de oplettende luisteraar toch diepere lagen in kan ontdekken. Want is het wel een gesloten afdeling? Kan het ook niet onze eigen wereld zijn, waar menigeen uit wil ontsnappen? Hadden we ook maar een zeppelin. (8/10) (Sonic Rendezvous)

Deel: