De legendarische Cubaanse zanger, gitarist en songwriter Eliades Ochoa – ster van Buena Vista Social Club®️ – maakt een tussenstop in Ancienne Belgique in oktober van dit jaar. Hij stelt er zijn gloednieuwe album ‘Guajiro’ voor (de release is gepland op 26 mei via World Circuit Records).

Ochoa is wereldwijd bekend en geliefd als een van de oorspronkelijke leden van de Buena Vista Social Club®️. In het debuutalbum leende hij zijn stem aan het iconische openingsnummer ‘Chan Chan’. Maar reeds lang voor het grote succes van Buena Vista Social Club was hij één van Cuba’s meest populaire gitaristen en lid van legendarische groepen uit Santiago De Cuba, zoals El Quarteto Patria. In de nasleep van Buena Vista’s fenomenale succes bracht Ochoa 9 albums uit, won hij 4 Latin Grammy Awards en werd hij voor een Grammy genomineerd (voor ‘Afrocubism’ een project met de topmuzikanten uit Mali) in 2010). ‘Guajiro’ is geproduceerd door Demetrio Muñiz samen met featuring guests Rubén Blades, Joan As Police Woman en Charlie Musselwhite. Het album doet Ochoa’s reputatie als een van de meest vitale Cubaanse artiesten uit de afgelopen eeuw alle eer aan.

Eliades ziet er stoer uit in zijn iconische zwarte outfit met typische hoed en cowboylaarzen, en brengt countryachtige nummers boordevol levenswijsheden die je niet kan kopen maar alleen op de harde manier leert. Het is meteen duidelijk waarom Eliades Ochoa vaak de ‘Cubaanse Johnny Cash’ wordt genoemd. Hoewel de overeenkomsten groot zijn, laat zijn nieuwe album ‘Guajiro’ zien dat hij een aparte stem heeft met een unieke stijl en sound, die diepgeworteld in de Cubaanse traditie zijn, maar een tijdloze en universele aantrekkingskracht hebben. De nummers van ‘Guajiro’ – waarvan hij de meeste zelf heeft gecomponeerd – zijn de meest intieme en persoonlijke liedjes die Eliades ooit heeft opgenomen. “Het album vertelt veel over mezelf en mijn leven”, zegt hij. “Dit is echt mijn levensverhaal en elk nummer heeft een diepe betekenis.”

Met de release van ‘Guajiro’ schrijft hij een nieuw en onthullend hoofdstuk dat alle draden van zijn leven en carrière aan elkaar weeft tot een definitief en meeslepend persoonlijk testament. Hiermee brengt hij hulde aan zijn verleden en plaatst hij zijn muziek tegelijk in een nieuw daglicht.

Eliades Ochoa staat op 3 oktober op het podium van de AB te Brussel, de ticketverkoop is reeds gestart.

Deel: