Een festival is dagenlang genieten van goede muziek en mogelijk ook van theater en andere acts. Voor je lijf kan het een uitputtingsslag zijn. Wil je je na het festival ook nog fit en gezond voelen, dan zijn dit vijf gezonde tips:

1 – Neem gezonde snacks mee

Op een festival kun je natuurlijk terecht voor allerlei soorten snacks en ander lekkers. Soms heel gezond, maar vaak ook gefrituurd en vol zout en suiker. Neem dus vooral je eigen snacks mee om je lichaam alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om gezond te blijven.

Denk bij gezonde snacks aan rauwe noten of een mix van zaden, noten en pitten. Ook lekker is een combinatie van noten, zaden en zuidvruchten, zoals stukjes dadel of abrikoos.

Er zijn kant-en-klare mixen te koop in handige zakjes. Let alleen even op dat ze geen onnodige toevoegingen bevatten, zoals zonnebloemolie.

Bij gezonde snacks kun je ook denken aan noten- en zadencrackers. Als je van tevoren een paar eitjes kookt, kun je die voor de eerste dag meenemen en je cracker ermee beleggen zodra je trek krijgt tijdens het festival.

2 – Gezond genieten van de zon

Tijdens een festival is het heerlijk als de zon zich de hele dag laat zien. Als je echter niet gewend bent om langere tijd achter elkaar buiten te zijn, bijvoorbeeld omdat je op school zit of op kantoor werkt, kan dat best een belasting zijn voor je lijf.

Zonlicht is heel gezond als je het rustig opbouwt en je huid op een natuurlijke manier pigment kan vormen om zich tegen al te veel UV-straling te beschermen. Stel je je velletje ineens lange tijd bloot aan zonlicht, dan kun je gemakkelijk verbranden.

Afhankelijk van je huidtype kun je prima een kwartier of half uur onbeschermd in de zon zijn, maar trek daarna iets aan. Dat is de beste manier om je huid af te schermen van UV-straling. Een zonnecrème kan ook, maar deze sluit de huid af voor UV-straling, wat je juist nodig hebt om vitamine D aan te maken.

Als je de hele dag met je hoofd in de zon staat, kun je een zonnesteek oplopen. Draag een petje of hoed om je hoofd te beschermen tegen de hitte. Een zonnebril is meestal niet nodig maar kan fijn zijn als je last hebt van fel licht.

3 – Vitamines en mineralen

Vers fruit en verse groenten kun je meenemen voor de eerste dag van het festival. Als je geen toegang hebt tot een koelkast, is het de dag erna al lastig om groenten en fruit goed te houden.

Citrusvruchten, appels, radijsjes en wortels blijven langer goed, dus neem die zeker mee om iedere dag de nodige vitamines binnen te krijgen. Ook hele tomaten kun je wel een paar dagen buiten de koelkast bewaren. Net als courgette, die je prima rauw kunt eten.

Om de overige vitamines uit groenten en fruit binnen te krijgen, is een green juice mix ideaal. Deze bevat extracten van veel verschillende groenten en fruit. Je hoeft de mix enkel aan te lengen met water om alle vitamines uit deze voedingsmiddelen binnen te krijgen.

4 – Zorg voor goede hydratatie

Tijdens een festival kun je gemakkelijk vergeten om voldoende water te drinken. Raakt je lichaam uitgedroogd, dan kun je last krijgen van hoofdpijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Houd daarom je vochtbalans op peil door een flesje water bij de hand te houden en regelmatig wat te drinken. Zet eventueel het alarm op je telefoon en neem iedere keer dat het alarm gaat een paar slokken.

Vul het flesje water meteen weer bij als het leeg is. Dan weet je zeker dat je op een dag voldoende water binnenkrijgt.

5 – Bescherm je gehoor

Het volume staat hard tijdens concerten en festivals. Dat is heerlijk om op te dansen en helemaal uit je dak te gaan. Voor je oren is het minder prettig. Je gehoor beschadigt gemakkelijk door harde muziek.

Wees dus verstandig en bescherm je oren met oordopjes. Dan kun je alsnog genieten van de muziek, maar dan zonder schadelijke gevolgen voor je gehoor.

 

Deel: