De afgelopen jaren hebben we een opmerkelijke opmars gezien van ouderwetse technologieën die  weer terugkomen in de mode. Van vinylplaten tot cassettebandjes, er lijkt een hernieuwde waardering te zijn voor fysieke media die eerder als verouderd werden beschouwd. Maar wat zit er achter deze trend en komt de cd ook weer terug van weggeweest?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom we überhaupt zijn afgestapt van fysieke media. Met de opkomst van digitale muziekdownloads en streamingdiensten is het voor consumenten gemakkelijker geworden om muziek te beluisteren zonder fysieke dragers. Het gemak van directe toegang tot muziek en besparing van ruimte hebben ervoor gezorgd dat veel mensen hun cd-collecties niet meer wilden en bijvoorbeeld verkochten.

Ondanks de voordelen van digitale muziek is er een groeiende vraag naar de ervaring van fysieke media. Het luisteren naar een album op vinyl is een totaal andere ervaring dan het streamen van muziek op een mobiel apparaat. Fysieke media geven een tastbare en authentieke connectie met de muziek die we beluisteren. Sommige artiesten zoals Taylor Swift en Adele produceren hun muziek ook nog op cd’s. Natuurlijk zijn er veel mensen die deze cd’s nog kopen. Ook oude cd’s van andere artiesten worden nog verkocht. De verkoop hiervan ligt wel een stuk lager dan de verkoop van vinylplaten of het aantal streams.

Een reden van deze populariteit onder vinylplaten is het verzamelaspect. Veel mensen vinden het leuk om naar winkels te gaan en platen te zoeken die een mooie hoes hebben. Je kunt dit vergelijken met boekenkasten in huis. Het is niet alleen leuk om boeken te lezen, maar ook om ze fysiek thuis te hebben in een kast die onderdeel is van het interieur. Veel mensen kiezen er nu voor om kasten of kisten thuis neer te zetten die vol staan met platen die ze ook daadwerkelijk kunnen afspelen op platenspelers.

De platenspelers van tegenwoordig zijn ook in een nieuwer en moderner jasje gestopt. Deze platenspelers kunnen gewoon nog de oude platen van je grootouders afspelen, maar dan vaak met betere geluidskwaliteit. Bovendien heb je nu ook veel keuze wanneer het gaat om het design. Of je nu een roze, zwarte, grote of kleine speler zoekt. Het is tegenwoordig allemaal te verkrijgen.

De populariteit van vinylplaten kan ook worden toegeschreven aan een zekere nostalgie. Veel mensen associëren deze media met een bepaalde periode in de muziekgeschiedenis die voor hen belangrijk was. Het beluisteren van muziek op vinylplaten kan hen terugbrengen naar deze tijd. Bovendien speelt het ook mee dat deze manier en interesse van muziek luisteren kan worden gedeeld met die van ouders en grootouders. Platen worden hierdoor ook vaak doorgegeven aan familieleden.

Hoewel de cd misschien niet zo romantisch is als een vinylplaat, heeft die nog steeds veel voordelen ten opzichte van digitale muziek. De cd biedt onder andere een hoge geluidskwaliteit, is makkelijker mee te nemen, heeft een lange levensduur door de duurzaamheid en krijgt minder snel of geen krassen, omdat ze veilig in een gesloten cd-speler worden gedraaid.

Een bezoek aan een muziekwinkel is voor kopers een leuke ervaring, omdat je door de platen heen kunt bladeren. Daarnaast bieden veel muziekwinkels nu ook de optie om online platen en cd’s te kopen. Er zijn namelijk minder muziekwinkels dan jaren geleden, waardoor het soms moeilijker is om een winkel te vinden waar je terecht kunt als muziekliefhebber. Dat de populariteit van cd’s afneemt, is geen verrassing. Streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music hebben de industrie voor een groot deel overgenomen.

De wereld wordt steeds technologischer waardoor ook allerlei andere fysieke winkels en bedrijven vaak kiezen om online verder te gaan. Dit zien we al een tijd gebeuren bij kledingwinkels, warenhuizen en zelfs bij gereedschapswinkels. Bedrijven die diensten bieden, worden ook steeds populairder. Zo worden er veel reizen via het internet geboekt en gaan we niet zo snel meer naar een reisbureau. Bij bedrijven zoals casino’s zie je dit ook steeds meer. Het spelaanbod wordt nu veel online aangeboden waardoor online gokken in Nederland nu ook kan. Of je nu online fysieke producten wilt kopen of gebruik wilt maken van een dienst. Het kan tegenwoordig allemaal door de snel ontwikkelende technologie.

Een laatste voordeel van cd’s is dat deze relatief goedkoop zijn om te produceren, waardoor ze nog steeds een levensvatbare optie zijn voor artiesten en platenlabels. Dit kan vooral belangrijk zijn voor onafhankelijke artiesten die zich willen onderscheiden van de massa en hun fans een unieke ervaring willen bieden. Maar komt de cd echt terug in de mode? Hoewel er geen garantie is dat het een grote comeback zal maken, zijn er wel tekenen dat het in het verleden aan populariteit omhoog ging. In 2020 werden bijvoorbeeld wereldwijd meer cd’s verkocht dan vinylplaten. Deze trend is echter weer gedaald in de afgelopen paar jaar. Of cd’s dus echt nog ooit groot terugkomen, zoals vinylplaten, moeten we afwachten. Trends in de muziekindustrie zijn vaak cyclisch. Wat uit de mode raakt, kan jaren later weer terugkomen als de smaak van consumenten verandert. Het is dus heel goed mogelijk dat we de komende jaren meer cd’s zullen zien, of zelfs een volledige cd-renaissance zullen beleven. Gooi je cd’s en vinylplaten dus nooit zomaar weg.

Deel: