Naar nu bekend is geworden is eergisteren Seymour Stein op tachtigjarige leeftijd overleden in Los Angeles. Volgens een familied heeft Stein afgelopen zondagochtend zijn lange strijd met kanker verloren.

Seymour Stein is een legendarische figuur in de muziekindustrie, alom erkend voor zijn bijdragen aan het vakgebied. Zijn vroege leven en zijn entree in de industrie maakten de weg vrij voor een lange en succesvolle carrière, gekenmerkt door een diepgaande invloed op de muziekwereld. Stein’s ontdekkingen van opkomende artiesten en zijn rol in het lanceren van hun carrières hebben hem een reputatie opgeleverd als visionair en smaakmaker. Stein is de man geweest die van doorslaggevende betekenis was in de carrieres van Lou Reed, The Smiths, The Ramones, The Cure , The Pretenders, Talking Heads, Madonna en Depeche Mode.

Seymour Stein was een bekende muziekdirecteur die vooral bekend is vanwege zijn rol in de opkomst van punk en new wave muziek eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Stein’s belangstelling voor muziek begon al op jonge leeftijd toen hij door zijn vader werd blootgesteld aan verschillende muziekstijlen. Stein’s vader was platenverkoper, en hij bracht vaak nieuwe releases mee naar huis die Stein dan beluisterde en bestudeerde. Stein’s belangstelling voor muziek bleef groeien, en tegen de tijd dat hij een tiener was, werkte hij al in de muziekindustrie.

Stein’s eerste baan was bij King Records, waar hij op de promotieafdeling werkte. Deze ervaring hielp hem de innerlijke werking van de muziekindustrie te begrijpen en gaf hem de basis die hij nodig had om zijn eigen carrière te starten. Stein’s grote doorbraak kwam in 1966 toen hij samen met Richard Gottehrer Sire Records oprichtte. Sire Records zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke platenlabels van het einde van de 20e eeuw, en Stein’s rol in het succes kan niet worden overschat. Stein’s scherpe oor voor talent en zijn vermogen om opkomende trends in de muziek te herkennen speelden een belangrijke rol in het succes van Sire Records.

Stein was medeoprichter van Sire Records in 1966, dat bekend werd door het ontdekken en contracteren van invloedrijke punk- en new wave-artiesten als de Ramones, Talking Heads en Madonna. Stein’s succes als talentscout kan worden toegeschreven aan zijn scherpe oor voor vernieuwende en onconventionele geluiden, en aan zijn vermogen om het potentieel te herkennen van artiesten die door andere labels vaak over het hoofd werden gezien of afgewezen. Stein’s ontdekkingen, zoals The Ramones, werden vaak gekenmerkt door hun rauwe, ongepolijste geluid en hun DIY-ethos, die de gangbare muzikale normen uitdaagden en de weg vrijmaakten voor alternatieve muziekscènes.

Stein’s invloed op de muziekindustrie gaat verder dan zijn rol als talentscout, want hij hielp ook de richting van Sire Records en de muziekindustrie in bredere zin te bepalen door zijn innovatieve marketingstrategieën en zakelijke praktijken. Stein’s nalatenschap als muziekdirecteur en ontdekker van nieuw talent is nog steeds voelbaar, want zijn invloed is te zien in het werk van talloze artiesten die zich hebben laten inspireren door de muziek die hij hielp creëren en promoten

Stein’s invloed op de industrie wordt het best geïllustreerd door zijn ontdekking van Madonna, die later een van de meest succesvolle artiesten aller tijden zou worden. Stein’s nalatenschap blijkt ook uit zijn rol in de ontwikkeling van het new wave genre, dat punk en andere alternatieve geluiden in de mainstream bracht. Stein’s inzet voor diversiteit was Stein’s bijdrage aan de diversiteit van de muziekindustrie is algemeen erkend, en de Rock and Roll Hall of Fame nam hem in 2005 op als erkenning voor zijn grote invloed op de industrie. Seymour Stein was een ware legende, en zijn invloed op de muziekindustrie zal nog jaren voelbaar zijn.

Deel: