Zojuist is bekend geworden dat Ryuchi Sakamoto al op 28 maart is overleden op 71 arige leeftijd. De baanbrekende muzikant en componist onthulde in januari 2021 dat hij gediagnosticeerd was met darmkanker. Sakamoto was een ware meester in zijn vak, die muziek maakte die de grenzen van de traditionele compositie verlegde en luisteraars uitdaagde om de wereld op nieuwe manieren te horen. Zijn bijdragen aan de muziekwereld zijn onmetelijk, en zijn invloed op de industrie zal nog generaties lang voelbaar zijn.

Sakamoto’s carrière omspande meerdere decennia, waarin hij enkele van de meest iconische soundtracks in de filmgeschiedenis maakte. Zo maakte hij de filmmuziek voor ‘The Last Emperor’, ‘Little Buddah’ en ‘Gohatto’. Zijn beroemdste werk was misschien wel de score voor de film ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’ uit 1983, met het spookachtig mooie titelnummer dat tot op de dag van vandaag een hoofdbestanddeel is van de filmmuziek. Sakamoto’s vermogen om traditionele Japanse muziek naadloos te mengen met moderne elektronische klanken was werkelijk ongeëvenaard, en zijn invloed op de ontwikkeling van de moderne muziek kan niet worden overschat.

Naast zijn werk in de film was Sakamoto ook een volleerd soloartiest, die talloze albums maakte die zijn ongelooflijke talent en unieke visie lieten horen. Zijn werk was altijd in ontwikkeling, waarbij elke release een nieuw perspectief bood op de wereld en de geluiden die hem omringden. Hij was een echte vernieuwer, die voortdurend de grenzen verlegde van wat mogelijk was in de muziek en anderen inspireerde hetzelfde te doen.

Sakamoto’s nalatenschap zal voortleven door zijn ongelooflijke oeuvre, dat luisteraars nog jaren zal blijven inspireren en verrukken. Zijn overlijden is een groot verlies voor de muziekwereld, maar zijn invloed zal nooit vergeten worden. We zullen altijd dankbaar zijn voor de geschenken die hij ons gaf, en voor de prachtige muziek die hij creëerde en die mensen over de hele wereld vreugde zal blijven brengen. Rust in vrede, Ryuchi Sakamoto.

Deel: